Satış promosyonlarının müşteri memnuniyetine etkilerinin belirlenmesine yönelik bir araştırma
The study aimed at determining the effects of sales promotions on customer satisfaction
  1. Tez No: 308873
  2. Yazar: FİRDEVS KOÇAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUAMMER ZERENLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Satış Promosyonu, Müşteri Memnuniyeti, Sales Promotions, Costomer Satisfaction
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Sürekli değişim ve gelişimin yaşandığı günümüz küresel rekabet ortamında işletmeler rekabet üstünlüğü sağlayabilmek için müşteri odaklı üretime yönelmiştir. İşletmeler tüketici istek ve ihtiyaçlarını doğru olarak belirleyebilmek ve müşteri memnuniyetini sağlayıp devam ettirmek için işletmenin en önemli fonksiyonu olan pazarlama faaliyetlerini gerçekleştirmeye ihtiyaç duymaktadır. Özellikle iletişim araçlarında yaşanan gelişmelerle sürekli bilgi bombardımanı altında kalan tüketicilerin dikkatini çekmek her geçen gün zorlaşmaktadır. İşletmelerin tüketici dikkatini çekebilmek için farklılık arayışı, işletmeleri pazarlamanın tutundurma araçları arasında yer alan satış promosyonuna yöneltmiştir. Her geçen gün önemi artan satış promosyonu sayesinde işletmeler tüketicilerle iletişim kurarak onların istek ve ihtiyaçlarına yönelik ürün veya hizmet sunabilmektedir. Ayrıca satış promosyonu sayesinde müşteri memnuniyeti sağlanarak müşteri sadakati oluşmasına zemin hazır. Bu çalışma dört bölümden oluşmaktadır.Birinci bölümde tutundurma kavramı ve kapsamına ilişkin bilgilere yer verilmiştir. İkinci bölümde satış promosyonu tanımı, kapsamı ve türleri açıklanmıştır. Üçüncü bölümde müşteri tanımı, müşteri memnuniyeti kavramı, kapsamı ve ölçüm yöntemleri incelenmiştir. Dördüncü bölümde ise satış promosyonunun müşteri memnuniyeti üzerine etkilerini belirlemeye yönelik yapılan saha çalışması sonuçları ve araştırma ve analizlerin genel değerlendirmesi aktarılmıştır.
Özet (Çeviri)
In today?s ever changing and developing global challenging environment, companies, in order to provide a competitive advantage in today's global competitive environment, have faced to `costumer-oriented production?. In order to realize consumer demands and needs and to provide customer satisfaction continuously, companies need to perform marketing activities, which are the most important functions of companies. Nowadays customers are remaining under the constant bombardment of information, especially with developments in media and day by day it?s getting more difficult to gain their attention. Being in search of differences in order to attract the attention of consumers, has led the companies to the sales promotion which is among the attachment tools of marketing. Thanks to the the increasing importance of sales promotion businesses every day, Companies can provide product or service according to customers? request and needs, by communicating with them. In addition, thanks to sales promotion by ensuring customer satisfaction, customer loyalty is provided. This study consists of four parts. In the first chapter the scope of the concept of promotion and information is given. In second section; the definition, concept and varieties of sales promotion have been explained. In third section; definition of customer, concept of customer satisfaction, its scope and measurement techniques have been studied. In the fourth chapter; the general assessment of the results of field work, to determine the impact of sales promotion on customer satisfaction, have been explained.