Yunanistan, Bulgaristan, Romanya ve Makedonya'daki azınlıkların hukuki durumu
The legal status of minorities in Greece, Bulgaria, Romania and Macedonia
  1. Tez No: 309290
  2. Yazar: EBRAR IBRAİMİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN TAŞDEMİR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Azınlık Hakları, Azınlıkların Sorunları, Balkanlar, Azınlıkların Korunması, Etnik Çatışmalar, Minority rights, Minority problem, The Balkans, Protection of minorities, Ethnic conflicts
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Dünyada kurulan her devlette azınlıklar ve azınlık hakları sorunu her zaman güncelliğini korumuştur ve korumaya da devam edeceğe benzemektedir. Özellikle 1990 sonrası dünya gelişmeleri sonucu hem coğrafi açıdan genişleyen hem de nitelik bakımından çok derinleşen ve güçlenen azınlık hakları, bugün devletlerin görmezlikten gelip, reddedemeyecekleri bir boyuta erişmiştir. Bu tezde de içinde birçok farklı etnik gurubun yaşadığı Balkan coğrafyasında azınlık sorunun en derinden yaşandığı Yunanistan, Bulgaristan, Romanya ve Makedonya incelenmiştir.Her devlet azınlık haklarını taraf olduğu anlaşmalarla tanımlar ve hukuki yükümlülükler de bu metinlere dayanılarak belirlenir. Ayrıca, her devlet içinde bulunduğu sosyal, coğrafi, tarihi ve siyasi koşulları dikkate alarak farklı ?azınlık? tanımlamaları yapmaktadır. Ülkeler incelenirken ilk olarak genel bir coğrafi ve tarihsel bilgiler verilmiştir. Ardından da ülkelerin azınlıklara yönelik politik, sosyal ve hukuki uygulamaları ile bu uygulamaların uluslararası boyutu incelenmiştir. Bunun yanında her ülke içindeki farklı azınlık guruplarının sorunları ayrı ayrı değerlendirilmiştir.Günümüzde bu ülkelerde mevcut azınlık sorunlarında özellikle 1990 öncesi döneme göre bir takım olumlu gelişmeler yaşandığı, ancak bu gelişmelerin sınırlı bir seviyede olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Minorities and minority rights have always been at the agenda of nation states and international policy makers. Especially after 1990, minority rights, with their expanding geographical application and qualitative development, have become such a significant topic that, states are not able to ignore their application anymore. Because of this continuosly increasing application of minority rights and due to the importance of the topic for both international policy makers and theorists, this thesis aims to analyze the minority rights in various multiethnic Balkan countries such as Greece, Bulgaria, Romania and Macedonia.Almost all states describe and define their minorities in terms of the international agreements that they signed and ratified. Moreover, states can also define their minorities in terms of different social, political, geographical and historical needs and conditions. In order to create a clear picture about minorities in the Balkans, this thesis firstly tries to give general historical and geographical information about aforementioned Balkan states. After the general information about the states, this study focuses on policies of Balkan states towards their minorities and specific problems of minorities that live in this region.