BPH hastalarında TUR-P öncesi ve TUR-P sonrası sempatik deri cevaplarının karşılaştırılması
Comparison of the sympathetic skin response with BPH patients before and after TUR-P operation
- Tez No: 309961
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ BEYTUR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: BPH, SDC, TUR-P, BPH, SSR, TUR-P
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Amaç: BPH hastalarının ve normal bireylerin sempatik deri cevaplarını inceleyerek BPH tanısında ve tedavi türünün seçiminde sempatik deri cevabının yerini araştırdık.Gereç ve Yöntem: Çalışmaya toplam 40 kişi alındı. Bunlardan 20 tanesi sağlıklı bireylerden, diğer 20 tanesi ise kliniğimizde BPH tanısı konulup TUR-P operasyonu yapılan hastalardan seçildi. Muayenelerinin ardından her iki grubun prostat boyutlarına, PSA değerlerine, üroflowmetri değerlerine ve IPSS'lerine bakıldı. Kontrol grubuna bir kez, BPH hastalarına TUR-P öncesi ve sonrası olmak üzere iki kez SDC bakıldı.Bulgular: BPH hastalarının pre op dönemdeki sempatik deri cevaplarından elde edilen amplitüd değerleri kontrol grubuna göre el ve peniste anlamlı derecede düşük olarak bulundu. El, penis ve ayaktan alınan deri cevaplarının latansları kontrol grubuyla karşılaştırıldığında, BPH hastalarında latansların daha uzun olduğu görüldü. Ameliyat öncesi ve sonrası karşılaştırıldığında, aynı hastada ameliyat sonrası latansların kısaldığı, amplitüdün ise arttığı gözlendi.Sonuç: SDC, BPH hastalarındaki sempatik tonus artışını göstermektedir. Ancak tek başına BPH teşhisi koyup tedavi seçeneğini belirlemede yeterli bir yöntem değildir. Bu alanda yeni çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: We evaluated the role of sympathetic skin response (SSR) for selection of treatment choice and diagnosis of BPH disease via investigation of the SSR of patients with BPH and healthy persons.Materials and Methods: In our study we assessed 40 persons. Twenty of them were selected between healthy persons and the other 20 ones who diagnosed and operated (TUR-P) due to BPH. After the physical examination we evaluated prostatic volume, PSA value, uroflowmetry and IPSS for all patients. The SSR were investigated once for the control group and twice for patients before and after TUR-P operation.Results: We found that the amplitude of SSR on hand and penis were lower in patients with BPH in preoperative period when compared to control group. The latent periods of SSR on hand, penis and food also prolonged in patients with BPH disease when compared to control group. In comparison of results before and after the operation the latent periods were shorter and the amplitudes were higher after the operation.Conclusion: The SSR showed that the increase of sympathetic tonus with BPH disease. But SSR is not a succifient method in diagnosis and selection of treatment choices of BPH disease alone. The new studies are needed on this subject.