Bilgisayar ve öğretim teknolojileri eğitimi öğretmen adaylarının öğretmenlik ve bilgisayar öğretimi öz yeterlilik algıları
Computer and teaching technologies teacher candidates' teaching and computer teaching self efficacy perceptions
- Tez No: 310752
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜLYA GÜVENÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öz Yeterlik, Bilgisayar Öğretimi Öz Yeterlik, Öğretmenlik Öz Yeterlik, Self efficacy, Computer Teaching Self efficacy, Teacher Self efficacy
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu araştırmanın amacı Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi öğretmen adaylarının cinsiyet, yaş, mezun oldukları lise türü, öğrenim gördükleri üniversite ve sınıf seviyesine göre bilgisayar öğretimi ve öğretmenlik öz yeterlik algılarının farklılık gösterip göstermediğini incelemektir.Tarama modelindeki bu araştırma 2008 ? 2009 öğretim yılı bahar döneminde 18 Mart ve İnönü Üniversitelerinin Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü'nde öğrenim görmekte olan 184 (75 kız, 109 erkek) 1. ve 4. sınıf düzeyindeki öğretmen adaylarının katılımı ile gerçekleşmiştir.Araştırma verileri Tschannen-Moran ve Woolfolk Hoy (2001) tarafından geliştirilen ve çalışmasını Çapa, Çakıroğlu ve Sarıkaya (2005) tarafından Türkçe'ye uyarlanan ?Teachers' Sense of Efficacy Scale? (TSES-Öğretmen Öz Yeterlik Ölçeği) ve Akkoyunlu, Orhan ve Umay (2005) tarafından geliştirilen ?Bilgisayar Öğretmenliği Öz Yeterlik Ölçeği? ile toplanmıştır.Araştırmanın verilerinin analizinde Aritmetik Ortalama, Standart Sapma, t testi, Tek Yönlü Varyans Analizi, Pearson Korelasyon ve Scheffè Testi kullanılmıştır.Araştırma aşağıdaki sonuçları ortaya koymuştur;1. Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi öğretmen adaylarının bilgisayar öğretimi öz yeterlik algıları cinsiyet, sınıf seviyesi ve yaşa göre farklılıklar gösterirken; mezun olunan lise ve öğrenim görülen üniversiteler açısından herhangi bir değişim göstermemektedir.2. Farklı üniversitelerde öğrenim gören Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi öğretmen adaylarının öğretmenlik öz yeterlik algılarının öğretimsel stratejiler ve sınıf yönetiminde yeterlik boyutlarında farklılıklar bulunurken, öğrenci katılımı boyutunda herhangi bir farklılığa rastlanmamaktadır.3. Öğretmenlik öz yeterlik algıları cinsiyet, yaş, mezun olunan lise ve sınıf seviyelerine göre herhangi bir farklılık göstermemektedir.4. Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi öğretmen adaylarının bilgisayar öğretimi ve öğretmenlik öz yeterlik algıları arasında olumlu ve istatistiksel olarak anlamlı ilişkiler vardır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to examine whether the teacher and computer teaching perceptions show difference according to computer education and instructional technologies students? sex,age,the kind of high school they graduate,the level of class and university where they attend education or not.This research which is model of scanning was done with the attendance of 184 teacher candidates (75 female, 109 male) who are the 1st and the 4th class level teacher candidates at the İnönü University and 18 Mart University? department of computer education and instructional technologies in 2008-2009 teaching year spring term.The data of research was collected through teachers? self effifacy scale (TSES-teacher self effifacy scale) that is adapted to Turkish by Çapa, Çakıroğlu and Sarıkaya (2005) and developed by Tschannen-Moran and Woolfolk Hoy (2001), computer teaching self efficacy scale that is developed by Umay,Orhan,Akkoyunlu (2005).Arithmetic Mean, Standard Deviation, Analysis of Variance, t test, Pearson Correlation and Scheffe test were used to analyze the data quantitatively.The research has yielded the following results:1- While computer education and instructional technologies teacher candidates show differences about computer teaching self efficacy perceptions according to sex, age and class level; it doesn?t show difference about the high school they graduated and universities they attend.2- While there is difference between the teacher candidates who attend different universities? computer education and instructional technologies in that their teacher self-efficacy educational strategies and class management efficacy dimension, but there is no difference about perception?s student attandence.3- Teacher self efficacy perceptions don?t show differencies about sex,age,the high school they graduated and class levels.4- There is a positive and statistically meaningful relationship between the computer education and teacher self efficacy perceptions of computer education and instructional technologies? teacher candidates.