Öğrencilerin duygusal zeka ve öğrenci stratejileri ile akademik başarıları arasındaki ilişkiyi belirlemeye yönelik bir alan araştırması
A research for a defining a field the relation between emotional intellience and learning strategies with academic achievement
- Tez No: 310788
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BANU YÜCEL TOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Duygusal Zeka, Öğrenme Stratejileri, Akademik Başarı, Emotional Intelligence, Learning Strategies and Academic Achievement
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Büro Yönetimi Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu araştırma, meslek yüksekokulunda öğrenim gören öğrencilerin duygusal zeka ve öğrenme stratejileri ile akademik başarıları arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla yapılmıştır.Araştırmada, değişkenler arasındaki ilişkiyi ortaya koyması amacıyla ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini Artvin Çoruh Üniversitesi bünyesinde bulunan Artvin Meslek Yüksekokulu, Arhavi Meslek Yüksekokulu ve Hopa Meslek Yüksekokulunda öğrenim gören öğrenciler oluşturmaktadır.Bu araştırmada veriler Duygusal Zeka Ölçeği ve Genel Öğrenme Stratejileri Değerlendirme Ölçeği kullanılarak elde edilmiştir ve 320 öğrenciye uygulanmıştır. Duygusal Zeka Ölçeği ve Genel Öğrenme Stratejileri Değerlendirme Ölçeği ile elde edilen verilerin aritmetik ortalama, standart sapma ve yüzde dağılımı gibi betimsel istatistikleri hesaplanmıştır. Değişkenler arasındaki ilişkiler için basit doğrusal regresyon analizi ile çoklu regresyon analizi kullanılmıştır.Basit regresyon analizi sonuçlarına göre, toplam duygusal zeka puanları ve alt-test puanları ile meslek yüksekokulu öğrencilerinin akademik başarıları arasındaki doğrusal ilişki ile ilgili farklı sonuçlar elde edilmiştir. Sadece Karşısındakinin duygularını anlama alt boyutu ile meslek yüksekokulu öğrencilerinin akademik başarıları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişkinin olduğu ortaya çıkmıştır. Öğrenme stratejileri ile ilgili olarak, hem bilişsel hem de duyuşsal stratejiler ile meslek yüksekokulu öğrencilerinin akademik başarıları arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki gözlenmiştir. Ayrıca çoklu regresyon analizi sonuçları, kendi duygularını anlama boyutu hariç diğer duygusal zeka alt boyutları ve öğrenme stratejileri ile öğrencilerin akademik başarıları arasında anlamlı ilişkinin olduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
This study was conducted in order to examine the relationship of emotional intelligence and learning strategies with academic achievement of the students who are in vocational school of higher education.In this study, the relational research design was used to demonstrate the relationship between variables. The sample was composed of students in Artvin Vocational School of Higher Education, Arhavi Vocational School of Higher Education and Hopa Vocational School of Higher Education at Artvin Coruh University.In this study, data were obtained by using the Emotional Intelligence Scale (EIS) and General Learning Strategies Assessment Scale (GLSAS) and it was applied to 320 students. Descriptive statistics such as mean, standard deviation and percentage distribution of data gathered from the EIS and GLSAS were calculated in order to exhibit the distribution of data. The simple linear regression analysis and multiple regression analysis were carried out in order to reveal the relationships between variables.According to simple linear regression analysis results, different results were obtained regarding the linear relationship of emotional intelligence total scores and sub-test scores with the vocational school student' academic achievement. Only the Understanding others' feelings subscale of EIS had statistically significant relationship with the students' academic achievement. Concerning learning strategies, both cognitive and affective strategies had statistically significant relationships with academic achievement of the students in vocational schools. Furthermore, multiple regression analysis results revealed that except for the understanding own feelings, the other emotional intelligence subscales and learning strategies had significant relationships with the students' academic achievement.