Ahmet Kabaklı'nın edebiyat tarihçiliği
Ahmet Kabaklı's literary historiography
  1. Tez No: 310937
  2. Yazar: MUSTAFA DAĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ÖNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Edebiyat tarihi, Türk edebiyatı, Edebiyat, Biyografi, Ahmet Kabaklı, History of literature, Turkish literature, Literature, Biography, Ahmet Kabaklı
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 192
Özet
Ahmet Kabaklı, son dönem Türk kültür hayatında ortaya koyduğu fikirler ve eserlerle oldukça önemli bir yere sahiptir. Siyasî ve sosyolojik içerikli eserlerinin, köşe yazılarının yanı sıra faaliyetlerinin en önemli zemini Türk edebiyatıdır. Biz de çalışmamızda Ahmet Kabaklı'nın edebiyat tarihçiliğini, beş ciltlik eseri olan Türk Edebiyatı'ndan faydalanarak inceledik.Çalışmamızın giriş kısmı iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde; kültür ve medeniyet temelinde edebiyatı, edebiyat tarihini ve edebiyat tarihçiliğini ele aldık. Edebiyat biliminin bir dalı olarak değerlendirmeye aldığımız edebiyat tarihi ve tarihçiliğinin esaslarını ortaya koyduktan sonra, bu alan dâhilinde Ahmet Kabaklı'nın edebiyat tarihçiliğine ait tespitlerde bulunduk. Birinci bölümde Ahmet Kabaklı'nın biyografisini anlattık. Dokuz kısma ayırdığımız bu bölümde; Kabaklı'nın çocukluk yıllarını, meslekî yaşamını ve hayatının son yıllarına uzanan süreçteki Türk kültürüne hizmetlerini teşkilatçı karakterini anlatarak ele aldık. Bölümün sonunda eserlerinin listesine ve kronolojik sistemde hazırlanan biyografi tablosuna yer verdik. İkinci bölümü üç kısımdan meydana getirdik ve Türk Edebiyatı adlı takım eserin ilk kaleme alınmaya başlanışından son basımına kadarki süreci ele aldık. Şekil ve içerik özelliklerine yer verdik. Üçüncü bölümü ise Türk Edebiyatı'nın incelenmesine ayırdık. Çalışmamızın konusunun asıl olarak bulunduğu bu bölümdeki incelemelerimizle, Ahmet Kabaklı'nın edebiyat tarihçiliği ile ilgili çıkarımlar yaptık. Dört ana başlık altında yaptığımız bu değerlendirmede, eserde ele alınan konuların içeriği, niteliği ve bunların ele alınışındaki tekniği belirledik.Tarihî kaynaklardan ulaşılabilen ilk dönem Türk edebiyatından başlayarak 90'lı yıllara kadar gelen bu eser, bütün edebî dönemleri ele almaktadır. Edebî metin örnekleriyle, teorinin uygulamadaki hâlini de görmemize yardım eden bu eser, birçok edebiyat tarihinden karakteristik özellikleriyle ayrılmaktadır. Ahmet Kabaklı'nın edebiyat tarihçiliğine ait hususiyetler de bu eser ile ortaya çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
Ahmet Kabakli, has an importance for latest Turkish culture about his ideas and works. He has written about political and social subjects. But the most important was Turkish literature. We examined his literary historiography by the help of five books of him, which is called Turkish Literature.The entrance of our work has two parts. In the first part; we examined the literature in civilisation and culture, literary history and literary historiography. As we accepted the literary history and literatual historians are branches of literature. We confirmed Ahmet Kabaklı's literatual historian part. In the first part we talked about Ahmet Kabaklı's biography. In this part which has nine sections, we explained his childhood, his business life and his business about Turkish culture. In the end of the part we listed his books and we put his biography which is in chronogical system. The second part has three sections. We talked about his book's period, which is called Turkish Literature, a set work, from the beginning of his writing to the end. And we also talked about his style. In the third part we examined Turkish Literature. This section is the basic part of our work. Also we examined Ahmet Kabaklı's literary historiography style. We determined his book's subjects, his book's quality and his style in four main titles.This book comes from the earlier times of Turkish literature and reaches to the 90's, includes all the literatural periods. With the literatural text examples the book helps us about the application of the theory, and becomes different from other many literary history with it?s characteristic specialities. The differance of Ahmet Kabaklı about literary historiography is showed by this book.