Organizasyonlarda psikolojik şiddet (mobbing) ve işten ayrılma niyeti arasındaki ilişkiyi tespit etmeye yönelik konaklama işletmelerinde bir uygulama
A case of determining the relationships between mobbing in lodging organizastions and employees? intention to leave
- Tez No: 311027
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAKAN KOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Psikolojik şiddet, işten ayrılma niyeti, işgörenler, konaklama işletmeleri, Mobbing, intention to leave, employees, hotels
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, işgörenlerin konaklama işletmelerinde ne düzeyde psikolojik şiddeti algıladıklarını belirlemek ve algıladıkları psikolojik şiddet ile işten ayrılma niyeti arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktır. Araştırmanın diğer bir amacı ise, demografik özelliklere göre psikolojik şiddet algısı ve işten ayrılma niyeti düzeyleri arasında farklılık olup olmadığını belirlemektir. Araştırma kapsamında daha önce geliştirilen ölçekler kullanılarak bir anket formu hazırlanmış ve araştırma, Konya ili merkez ilçelerinde (Selçuklu, Meram ve Karatay) bulunan ve Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından turizm işletme belgesi verilen konaklama işletmelerindeki (n=17) işgörenler (n=308) üzerinde uygulanmıştır. Anket yoluyla elde edilen verileri test etmek için merkezi eğilim ölçüleri (frekans ve yüzdelik dağılımları) ile istatistiksel analiz yöntemleri (korelasyon, regresyon, t-testleri ve ANOVA) kullanılmıştır.Araştırma sonucunda, işgörenlerin algıladıkları psikolojik şiddet ve işten ayrılma niyeti düzeylerinin düşük olduğu belirlenmiştir. Araştırmada, algılanan psikolojik şiddet ile işten ayrılma niyeti arasında olumlu ve önemli ilişki olduğu; algılanan psikolojik şiddetin işten ayrılma niyeti üzerinde olumlu ve önemli etkisi olduğu tespit edilmiştir. Araştırmada ayrıca, işletmede çalışma durumu, işgörenlerin gelir düzeyi ve işletmedeki pozisyonuna göre psikolojik şiddet düzeyleri arasında; cinsiyet, gelir düzeyi ve yaşa göre ise işten ayrılma niyeti düzeyleri arasında farklılık olduğu ortaya koyulmuştur. Sonuçlar, stajyer, düşük düzeyde gelire sahip ve düşük statülü olarak çalışanların diğerlerine göre algıladıkları psikolojik şiddet düzeylerinin yüksek olduğunu ortaya çıkarmıştır. Son olarak, bayan işgörenlerin, düşük düzeyde gelire sahip ve genç işgörenlerin işten ayrılma niyeti düzeylerinin yüksek olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research is to determine the level of the employees? perceptions of mobbing, and investigate the relationships between mobbing and intention to leave in hotels. Another aim of the research is to determine whether there are significant differences between the level of perceptions of mobbing and intention to leave according to employees? demographic characteristics or not. A survey which included the scales developed previously was used, and the research was conducted on the employees (n=308) of the hotels (n=17) which were licenced by Ministy of Culture and Tourism of Turkey, and located in Konya (Selçuklu, Meram, and Karatay). Descriptive statistics, frequencies, and statistically analysis (correlation, regression, t-tests, and ANOVA) were used to analyze the data gathered via the survey.The results indicated that the level of employees? perceptions of mobbing and intention to leave were low. The results also showed that employees? perceptions of mobbing in hotels were positively and significantly associated with intention to leave, and the perceptions of mobbing affected intention to leave positively and significantly. Furthermore, it was found that the levels of mobbing changed according to employees? level of income, positions, and titles; the levels of intention to leave changed according to employees? gender, the level of income, and age. Results showed that the employees who had the lower income, worked as a intern and lower position had the high level of perceived mobbing; the employees who were female, had lower income, and young had also the high level of intention to leave.