Bilim ve sanat merkezlerindeki (BİLSEM) laboratuvar yeterliliklerinin ve uygulamalarının değerlendirilmesi
Evaluation of laboratory qualifications and applications in science and art centers (BİLSEM)
  1. Tez No: 311046
  2. Yazar: AHMET GEÇKİL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DEMET ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: BİLSEM, Bilim, Sanat, Üstün Yetenekliler, Laboratuvar uygulamaları, Laboratuvar yeterlilikleri, BİLSEM, Science, Art, Talented, Laboratory practices, Laboratory adequacy
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bu araştırma Türkiye'de üstün yetenekli öğrencilere eğitim veren bilim ve sanat merkezlerinin (BİLSEM) fen laboratuvarlarındaki mevcut durumun betimlenmesi amacıyla yapılmıştır. Nitel bir araştırma olan bu çalışmada tarama (survey) yöntemi kullanılmıştır. Araştırmamızda 2008 yılı ve öncesi açılmış, kurumsal yapılanmasını tamamladığı ve kadrosunda deneyimli öğretmenler bulundurduğu varsayılan 19 Bilim ve Sanat Merkezi'nde görev yapan ve kendi rızalarıyla ankete katılan 80 Fen Grubu öğretmeninin Bilim ve Sanat Merkezleri'ndeki laboratuvar şartları ve uygulamaları hakkındaki görüşleri belirlenmiştir.Veriler BİLSEM'lerde görev yapan Fen Bilgisi, Fizik, Kimya ve Biyoloji öğretmenlerine anket uygulaması sonucu elde edilmiştir. Veri toplama aracı olarak daha önce Uluçınar ve diğerleri (2008) tarafından geliştirilmiş ve 6 bölümden oluşan anket araştırmanın amacına uygun olarak BİLSEM'lere uyarlanarak kullanılmıştır. Verilerin anlamlandırılmasında SPSS paket programından faydalanılmıştır.Araştırma sonucunda, Bilim ve Sanat Merkezlerindeki laboratuvarların fiziksel ve donanımsal altyapısı, güvenlik altyapısı ve araç-gereç altyapısı bakımından yetersiz oldukları anlaşılmıştır. Fen dersleri öncesi yapılan ön hazırlık ile etkinlikler sırasında başvurulan yöntem ve tekniklerin zenginliği bakımından, öğretmenlerin cinsiyeti, eğitim durumları ve üstün yetenekli öğrencilerin eğitimiyle ilgili katıldıkları seminer ve programların, anlamlı bir fark oluşturduğu anlaşılmıştır. Ancak; mesleki kıdem ve branşlar bazında, fen dersleri öncesi yapılan ön hazırlık ile etkinlikler sırasında başvurulan yöntem ve tekniklerin zenginliği bakımından anlamlı bir fark oluşmadığı görülmüştür. Öğrencilerin deneysel etkinlikler sırasında daha mutlu olduğu ve öğrenmenin de daha kalıcı olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to describe the current situation in science labs of Science and Art Center (BİLSEM) that gives education to talented students. In this qualitative study, survey method was used. In the study 80 science teachers? views on the laboratory conditions and applications in Science and Art Centers were determined. Teachers are working in 19 Science and Art Centers (BİLSEM), which are established before 2008 and completed their institutional structure and assumed to hold experienced teachers in its staff and they filled questionnaires willingly.The data have been obtained as a result of the questionnaires which are filled by Science, Physics, Chemistry and Biology teachers who are studying in BİLSEMs. The questionnaire developed previously by Uluçınar et al. (2008) and consisting of 6 parts was used as data collection tool with adaptation to BİLSEM conditions based on the purpose of the study. SPSS package program was used in order to interpret the data.This study demonstrated that laboratories of science and art centers are inadequate in terms of physical and hardware infrastructure, security infrastructure and equipment infrastructure. Preparations made before the science classes and wealth of methods and techniques used during the activities differ significantly according to the gender of teachers, educational situations, and courses and lectures they have attended. On the other hand there is no significant differentiation according to professional seniority and different majors. It has been also observed that students are happier during the experimental activities and learning is more permanent.