Doğalgaz dönüşümlü kojenerasyon enerji santrallerinin eksergoekonomik analizi
- Tez No: 313005
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BERRİN KARAÇAVUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Eksergoekonomik analiz, ekserji, özgül ekserji maliyeti, kojenerasyon, Exergoeconomic analysis, exergy, specific exergy costs, cogeneration
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
Ekserji analizi enerji üretim sistemleri için çok kullanışlı yöntemlerden biridir. Ekserji analizinde salt termodinamik açıdan değerlendirme yapılmakta ve sonuçların ekonomik olup olmadığı dikkate alınmamaktadır. Bu yüzden elde edilen neticeler teorik olarak doğru olsa bile her zaman gerçeği yansıtmamaktadır. Dolayısıyla analizde maliyet faktörü de göz önünde bulundurulmalıdır. Bu analiz yöntemi eksergoekonomik analiz olarak tanımlanmaktadır. Eksergoekonomik analizde, sistemde kullanılan bileşenlere ekserji analizi yapılıp daha sonra aynı bileşenler için maliyet denklemleri kurularak herbirinin birim ürün ekserji maliyetleri belirlenir. En sonunda da sistemin birim ürün ekserji maliyeti bulunarak etki eden parametreler tespit edilirBu çalışmada, bir kojenerasyon santralinde enerji ve ekserji giriş, çıkış oranları değerlendirilmiştir. Ortaya çıkan enerji ve ekserji oranı, elektrik ve buhar gücü tespit edilmiştir. Bu esnada kaybolan yakıt enerji ve ekserji oranı hesaplanmıştır. Yakıt enerjileri baz alınarak sistemin enerji ve ekserji verimi, yakıt enerji ve ekserji tüketim oranı, ürün enerji ve ekserji kayıp oranları, enerji ve enerji iyileştirme potansiyel oranı, enerji ve ekserji kaybının ekonomik değeri belirlenmiştir.Enerji ve ekserji analizleri ile birlikte oluşturulan özgül ekserji maliyeti (speco) eksergoekonomik analiz yönetimi kullanılarak kojenerasyon santralinin eksergoekonomik analizleri yapılmıştır. Eksergoekonomik analizde yakıtın birim ekserji maliyeti kullanılmıştır ve ekserji oranına sahip olmayan maliyetlerin hesaplanması için giydirilmiş maliyet yöntemi seçilmiştir. Kojenerasyon sistemine giren enerji kayıp oranı, giren ekserji tüketim oranı, ekserji terimleriyle güç-ısı oranı ve yakıt ekserjisi tasarruf oranı parametreleri kojenerasyon sistemi uygulamaları için hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
Exergy analysis is a method that is very useful for energy production systems. Exergy analysis of the assessment carried out only in terms of thermodynamics, and whether the results are not considered economical. Therefore, even when the obtained theoretical results reflect reality. Therefore, cost effectiveness analysis should be considered. This analysis method is described as exergoeconomic analysis. Exergoeconomic analysis, exergy components used in the system equations are analyzed and then by establishing the same for the components of each unit product exergy cost allocation methodology. In the end, the system shall be determined by the parameters affecting the unit product exergy cost to have.In this study, a cogeneration plant, energy and exergy input, output rates were evaluated. The resulting rate of energy and exergy, electricity and steam power was determined. In the meantime, the lost energy and exergy fuel ratio is calculated. Energy and exergy efficiency of the system based on fuel energy, fuel energy and exergy consumption rate, the product of energy and exergy loss rates, energy and potential energy recovery rate, determined the economic value of the energy and exergy loss.Energy and exergy analyzes are created with the specific cost of exergy (speco) cogeneration plant using analysis management exergoeconomic be done exergoeconomic analysis. The cost of fuel used in exergy analysis and exergy flow Exergoekonomic with unit costs that are not dressed for the calculation of the cost method is chosen. Cogeneration system, entered the energy loss rate, which the consumption rate of exergy, exergy terms of the ratio of power-heat cogeneration and fuel exergy savings rate parameters were calculated for system applications.