Tıpta uzmanlık öğrencilerinin duygusal zeka yönelimleri ile profesyonel yeterlikleri arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of relationships between emotional intelligence and professional competencies of medical residents
  1. Tez No: 314594
  2. Yazar: ÖZLEM SARIKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. BERRAK Ç. YEĞEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: tıp eğitimi, profesyonelliğe yönelik yeterlik, teknik olmayan yeterlikler, çok taraflı değerlendirme, duygusal zeka, medical education, professional competency, nontechnical skills, multisource assessment, emotional intelligence
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıp Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
ÖZETTıp eğitiminde profesyonelliğe yönelik teknik olmayan becerilerin değerlendirilmesinde farklı öğrenme ortamlarında gözleme dayalı çok taraflı ve çok boyutlu değerlendirme yöntemlerinin geliştirilmesi önerilmektedir.Araştırmanın amacı, tıpta uzmanlık öğrencilerinin profesyonelliğe yönelik yeterliklerinin çok taraflı değerlendirilmesi ve bunlarla duygusal zeka yönelimleri arasındaki ilişkilerin incelenmesidir.Araştırma TC. Sağlık Bakanlığı Marmara Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde dahili ve cerrahi branşlardaki uzmanlık öğrencileriyle gerçekleştirilmiş ve araştırma verileri profesyonelliğe yönelik çok taraflı değerlendirme formları ve duygusal zeka katsayısı ölçeği kullanarak elde edilmiştir.Araştırmaya katılan 64 öğrencinin %48.4'ü kadın, %51.6'sı erkekti ve ortalama eğitim süresi 24.5 aydı. Uzmanlık öğrencilerinin profesyonelliğe yönelik yeterliklerinin öz-değerlendirme sonuçları diğer taraflarla ilişki bulunmazken, akran, eğitici ve hemşire değerlendirmeleri arasında benzer yönde ilişki saptanmıştır. Uzmanlık öğrencilerinin duygusal zeka ana boyut ve alt boyut puanlarıyla profesyonelliğe yönelik öz-değerlendirme, eğitici, akran ve hemşire değerlendirme sonuçları arasında ilişki olduğu belirlenmiştir.Araştırmada, uzmanlık öğrencilerinin profesyonelliğe yönelik yeterliklerin değerlendirilmesi için kullanılan çok taraflı geribildirim formlarının dış değerlendirme sonuçları birbirleriyle ilişkiliydi. Bu formların duygusal zeka ölçekleriyle birlikte kullanılması tıp eğitiminde teknik olmayan becerilerin gelişimi ve şekillendirici değerlendirme için önemli olanaklar yaratabilir.
Özet (Çeviri)
SUMMARYIn evaluating non-cognitive/nontechnical skills as professional competencies in medical education, development of observation-based multisource and multidimensional assessment tools is suggested. The aim of the study is to assess the professional competencies of residents by using multisource feedback forms and to search relationships between these competencies and their emotional intelligence scores.This study is conducted with residents from medical and surgical departments at T.R. Ministry of Health Marmara University Pendik Training and Research Hospital. The research data were gathered with multisource feedback forms filled by residents-themselves, peers, teachers and nurses, and emotional intelligence quotient inventory (EQ-I). Sixty four residents participated in the study; 48.4% were female, 51.6 % were male and the mean education time was 29.7 months. Regarding the residents? professional competency results of self-assessment, they were found to be similar with results from peers, teachers and nurses, but they were not similar with external raters. Moreover, a relationship has been found among the residents? EQ-I scores (in terms of domain and subdomain scores) and the multisource assessment of their professional competencies.In the study, using multisource feedback forms in evaluating professional competencies of residencies has correlated among external raters. Thus, using these forms along with EQ-Is would provide different opportunities for the development of nontechnical skills and formative assessment in medical education.