Toplu pazarlık stratejilerinin geliştirilmesinde oyun teorisinin kullanılabilirliği
Research for the usability of games theory in collective bargaining strategies development
- Tez No: 314735
- Danışmanlar: PROF. DR. SEDAT MURAT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Pazarlık, Zihin haritası, Toplu Pazarlık Belirleyicileri, Değer Ağı, IFE, EFE, SWOT, Ortaklaşa Rekabet, Cinsiyet Savaşı, Negotiation, Mind Map, Determinants of Collective Bargaining, Value Net, IFE, EFE, SWOT, Coopetition, Battle of Sexe
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 330
Özet
Bu tez çalışmasında, oyun teorisinin, toplu pazarlık sürecinde kullanılabilecek stratejilerin geliştirilmesinde nasıl uygulanabileceğini ortaya çıkarmak amaçlanmıştır. Bu güne kadar yapılan oyun teorisini ekonomik alanlara uygulama çalışmaları ile genellikle ücret/fiyat seviyesinin tespitine uğraşılmıştır. Bu nedenle de toplu pazarlık stratejileri geliştirmeye dönük oyun teorisi uygulamaları konusu bakir bir alan özelliğini korumuştur. Öncelikle Buzan'ın ?zihin haritası? metoduna göre toplu pazarlığın belirleyici etkenleri tespit edilmiş, sonra Branderburger ve Nalebuff'a göre işçi ve işveren sendikalarının ?değer ağları? oluşturulmuş ve daha sonra bunların literatürdeki varlıkları belge tarama yöntemi ile sorgulanmıştır. Strateji geliştirmede kullanılacak olan belirleyicilerin profesyonellerce hangilerinin, nasıl kullanıldığı bir saha araştırması ile açığa çıkarılmaya çalışılmış, bu belirleyici etkenlerin toplu pazarlığı etkileme ağırlığı ile taraflar için göreceli değerleri tespit edilmiştir. Araştırma bulgularının test edilebilmesi için bu çalışma kapsamında geliştirilen CeLab Toplu Pazarlık Simülasyon Yazılımı'ndan elde edilen bir toplu pazarlık senaryosunun Porter'ın strateji geliştirme süreci kapsamında analizi ile içsel (IFE) ve dışsal faktörler değerleme (EFE) ve bunları uyumlaştırma (SWOT) matrisleri yardımıyla büyük (mevcut) stratejiler açığa çıkarılmıştır. Branderburger ve Nalebuff'ın ?ortaklaşa rekabet? yaklaşımı ile harekât (yeni) stratejiler, ?cinsiyet savaşı? oyunu ile de anlaşma noktaları gösterilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to determine how the game theory can be used to develop strategies which can be used in collective bargaining process. Up till now, the studies which have tried to apply the game theory into the economic field have usually used the game theory to determine the wage/price level and thus the application of the game theory in development collective bargaining strategies have stayed as an intact area. First of all, this thesis establishes the identifying determinants of collective bargaining according to the method of Buzan's ?mind map?, and establishes the ?value net? of worker?s union and employer?s association according to Branderburger and Nalebuff, and questions the existence of these determinants in the literature by using the method of literature review. This thesis tries to bring out which determinants have been used and how they have been used in order to develop a strategy by professionals, by a field research and determines the influence weight and relative values of these determinants. A collective bargaining scenario, which has been obtained through ?CeLab? collective bargaining simulation software is developed within this research in order to apply research findings, the analysis of this scenario according to Porter?s strategy development process, and internal (IFE) and external (EFE) factors evaluation and their aligment (SWOT) matrices are used to determine the grand (current) strategies. This thesis also tries to point out operation (new) strategies by using Branderburger?s and Nalebuff's ?coopetition? approach and points of agreements by using the“battle of sexe”game.