Okul öncesi öz düzenleme ölçeği geçerlik ve güvenirlik çalışması
Validity and realibility study of preschool self-regulation assessment
  1. Tez No: 314894
  2. Yazar: EZGİ FINDIK TANRIBUYURDU
  3. Danışmanlar: DOÇ. TÜLİN GÜLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Self-Regulation, Early Childhood Education, Attention Regulation, Emotion Regulation, Behavior Regulation, Adaptation of Scale
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu araştırmanın amacı, Okul Öncesi Öz Düzenleme Ölçeği (OÖDÖ)'nin Türkiye'deki çocuklara uygun hale getirilmesi, geçerlik ve güvenirlik çalışmasının yapılmasıdır.Araştırma, Ankara'nın merkez ilçelerinden tabakalı örnekleme modeli ile seçilen okullara devam eden 48-72 aylık 233 çocukla gerçekleştirilmiştir. Uygulamalar, araştırmacı tarafından her çocukla birebir yapılmıştır. Uygulayıcı güvenirliğinin sağlanması amacıyla uygulamaların bir bölümü araştırmacı ve bir uzman tarafından eş zamanlı olarak puanlanmıştır.Ölçeğin uyarlamasının yapılmasında Uluslararası Test Komitesi (ITC)'nin belirlediği ölçek uyarlama basamakları izlenmiştir. İlk aşamada ölçeğin kaynak dilden çevirisi yapılmıştır. Daha sonra ölçek iki kültüre, dile ve okul öncesi eğitim alanına hâkim uzmanlarca tekrar kaynak dile çevrilmiştir. Çeviri ve orijinal metinler arasındaki tutarlılığa bakılıp ölçeğe son hali verilmiştir. Ayrıca ölçeğin uygulanacak görevleri içeren bölümü de alan uzmanlarınca değerlendirilmiştir.Uygulamalar sonunda veriler analiz edilmiş ve ölçeğin iki faktörlü bir yapı sergilediği belirlenmiştir. Söz konusu iki faktörlü yapı, toplam varyansın %52'sini açıklamıştır. Ölçeğin bütününde güvenirlik katsayısı (?) .83 olarak belirlenmiştir. Ölçeğin Dikkat/Dürtü Kontrolü alt boyutu için güvenirlik katsayısı .88 ve Olumlu Duygu alt boyutunda içinse .80 olarak bulunmuştur.Belirlenen bağımsız değişkenler ile çocukların öz düzenleme düzeyleri arasındaki ilişkinin belirlenmesi amacıyla yapılan analizlere göre çocukların öz düzenleme düzeyleri yaşları ile doğru orantılı bir artış göstermiştir. Bunun yanı sıra cinsiyet, çocukların devam ettikleri okul öncesi eğitim kurumunun türü, anne-baba yaşı ve doğum sırası değişkenleri ile çocukların öz düzenlemeleri arasında anlamlı bir ilişki olmadığı belirlenmiştir.Araştırmanın bulguları, Okul Öncesi Öz Düzenleme Ölçeği (OÖDÖ)'nin Türkiye'deki çocukların öz düzenleme becerilerinin değerlendirilmesi için geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose of this study is to adapt the scale named Preschool Self-Regulation Assessment-PSRA in Turkish context and report validity and reliability issues.Sample of this study included 48-72 months old preschool children (n=233) selected through stratified sampling. Intervention was conducted by the researcher. In order to ensure inter-coder reliability, a second coder who is specialist in self-regulation, reviewed a part of study.During the adaptation process, adaptation steps, exposed by International Test Commission (ITC), were followed. Firstly, the scale was translated. Then, the translated scale was retranslated to its original language by masters who are specialist in preschool education as well as experienced in both cultures and languages. Finally, the retranslated and original scales were compared in order to ensure consistency. Additionally, the tasks were reviewed by masters of preschool education.After intervention, the data were analyzed and the scale presented two factorial structures. 52% of total variance was explained by two factorials. The alpha reliability coefficient was determined as .83. The alpha reliability coefficient for Attention/Impulsivity component is .88 and for Positive Emotion component is .80.The statistical analysis conducted to describe the relationship between independent variables and children?s self-regulation level revealed that children?s self-regulation level has positively correlated with age. Additionally, there is no statistically significant difference between children?s self-regulation level in terms of gender, school type, parents? age, and birth order.Findings of this study indicated that Turkish version of Preschool Self-Regulation Assessment-PSRA is a valid and reliable instrument to assess self-regulation skills of young children in Turkey.