Süreç temelli yaratıcı yazma uygulamalarının yazılı anlatım becerisine ve yazmaya ilişkin tutuma etkisi
The effects of process based creative writing activities on students? writing expression and attitude towards writing
  1. Tez No: 315062
  2. Yazar: ÖZGE ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BUKET AKKOYUNLU, DOÇ. DR. BANU YANGIN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yaratıcı yazma, iş birlikli yaratıcı yazma, yazılı anlatım, yazmaya ilişkin tutum, Creative writing, collaborative creative writing, writing expression, attitude towards writing
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 260
Özet
Bu araştırmanın amacı, yaratıcı yazma, iş birlikli yaratıcı yazma ve Türkçe Öğretim Programı'nda yer alan yazma çalışmalarının, öğrencilerin yazılı anlatım becerileri ile yazmaya ilişkin tutumlarına etkisini ve bu sürece ilişkin öğrenci ve öğretmen görüşlerini belirlemektir. Araştırmanın çalışma grubunu Trabzon ilindeki üç ilköğretim okulunda beşinci sınıfta okuyan toplam 81 öğrenci oluşturmaktadır. Elde edilen verilerin toplanması, analizi ve yorumlanmasında nicel ve nitel araştırma yöntemlerinden oluşan karışık yöntem (mixed method) kullanılmıştır. Araştırmanın uygulama sürecinde, Deney 1 grubunda iş birlikli yaratıcı yazma ve Deney 2 grubunda yaratıcı yazma uygulamaları gerçekleştirilmiştir. Kontrol grubunda ise Türkçe Öğretim Programı'na göre yazma çalışmaları yapılmıştır. Uygulamalar 16 hafta boyunca ikişer ders saatinde gerçekleştirilmiştir. Deney ve kontrol gruplarındaki öğrencilerin uygulamaların başında ve sonunda yazılı anlatım becerileri ile yazmaya ilişkin tutumları, ilgili ölçme araçları kullanılarak belirlenmiştir. Ayrıca deney gruplarında gerçekleştirilen uygulamalara ilişkin öğrenci ve öğretmen görüşleri alınmıştır. Araştırma sonunda, deney ve kontrol gruplarındaki öğrencilerin yazılı anlatım becerileri ile yazmaya ilişkin tutum erişileri arasında deney grupları lehine istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu belirlenmiştir. Deney 1 ve Deney 2 gruplarındaki öğrencilerin yazılı anlatım becerileri ile yazmaya ilişkin tutum erişileri arasında ise Deney 1 grubu lehine istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmanın nitel verileri incelendiğinde deney gruplarındaki öğrenci ve öğretmenlerin kendi sınıflarında gerçekleştirilen uygulamalara ilişkin görüşlerinin de olumlu olduğu görülmüştür. Bu sonuçlar ışığında, öğrencilerin yazılı anlatım becerilerinin ve yazmaya ilişkin tutumlarının olumlu yönde geliştirilmesi için yapılacak çalışmalara yönelik öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to find out the effects of creative writing, collaborative creative writing and writing practices of Primary Turkish Education Programme on student?s written expression, attitude towards writing and opinions of teachers? and students? regarding to the course. The study group consisted of 81 students studying at fifth grade in three primary school of Trabzon. In this study mixed method which consists quantitative and qualitative research approaches was used in collecting, analyzing and interpreting data. During the study, collaborative creative writing activities were applied in the 1st experimental group. In the 2nd experimental group only creative writing activities were applied. Control group carried out writing activities following the Primary Turkish Education Programme. Each week students participated in 2 lessons and the study took 16 weeks. A pre-test and post-test were implemented to both experimental and control group. In addition opinions of techers? and students? in experimental groups regarding to course were taken. As a result between the gain scores of experimental and control groups in favor of writing expression and attitude towards writing significant differences were found supporting the experimental group. Between the gain scores of 1st and 2nd experimental groups in favor of writing expression and attitude towards writing significant differences were found supporting the 1st experimental group. When the qualitative research data were examined it is found out that teacher and students? opinions regarding the course were positive. According to the results suggestions were made.