Ortaöğretim öğrencileri ve öğretmenlerinin Türk edebiyatı dersine yönelik tutumlarının değerlendirilmesi: Taşköprü örneği
Evaluation of teachers' and students' attitude towards Turkish literature lesson: The example of Taşköprü
- Tez No: 317167
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE YÜCEL ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Türk Dili ve Edebiyatı, Education and Training, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Türk edebiyatı, Türk edebiyatı dersi, Türk edebiyatı dersine yönelik tutum, tutum, öğretim programı, analiz, Kastamonu, anket
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
?Ortaöğretim Öğrencileri ve Öğretmenlerinin Türk Edebiyatı Dersine Yönelik Tutumlarının Değerlendirilmesi? adlı bu çalışmada Kastamonu ili Taşköprü ilçesindeki ortaöğretim kurumları öğretmen ve öğrencilerinin Türk edebiyatı dersine olan ilgi düzeylerinin belirlenmesi ve bu ilgilerinin bazı tanımlayıcı özelliklere göre farklılaşıp farklılaşmadığının belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada modern istatistikî yöntemler kullanılarak sonucun tespit edilmesine çalışılmıştır.Araştırmanın evrenini Kastamonu (Türkiye) ili Taşköprü ilçesindeki ortaöğretim kurumları oluşturmaktadır. Araştırma grubu Taşköprü Lisesi, Taşköprü Anadolu Lisesi, Taşköprü Sağlık Meslek Lisesi, Mustafa Sıtkı Erkek Anadolu Teknik Lisesi, Taşköprü İmam-Hatip Lisesi, Sevim Tokatlı Kız Teknik ve Meslek Lisesi, Taşköprü Anadolu Öğretmen Lisesi'nde bulunan 122 öğretmen ve 1728 öğrenciden oluşmaktadır. Araştırmanın örneklemi 1207 öğrenci ve 75 öğretmenden oluşmaktadır. Araştırmada veriler öğretmenler ve öğrenciler için ayrı ayrı hazırlanmış iki bölümden oluşan anket yöntemiyle toplanmıştır. Anketlerin birinci bölümünde katılımcıların yaş, cinsiyet vb. gibi tanımlayıcı özelliklerinin belirlenmesine yönelik sorular yer alırken, ikinci bölümde Türk edebiyatı dersine yönelik tutumlarını belirlemeye yönelik tutum ölçeği yer almıştır. Toplanan veriler SPSS 17.0 (StatisticPackageForSocialScience) istatistik programı aracılığıyla çözümlenmiştir. Araştırma, tarama modelinde gerçekleştirilmiştir.Giriş bölümünde problem, çalışmanın amacı, önemi ve sınırlılıklarına, varsayımlara, yer verilmiştir. Kavramsal çerçevede edebiyatın tanımından, edebiyatın ve Türk edebiyatı dersinin işlevlerinden, tutum kavramından ve tutumların yapısından bahsedilmiştir. Konu ile ilgili araştırmalara yer verilmiştir. Yöntem bölümünde çalışmada kullanılan araştırma modeline yer verilmiş, katılımcı listesi gösterilmiş, veri toplama tekniklerine ve verilerin çözümlenmesine yer verilmiştir. Bulgu ve yorumlarda verilerin çözümlenmesi sonucu ortaya çıkan değerler ve bu değerler doğrultusunda ortaöğretim öğrencilerinin Türk edebiyatı dersine olumlu tutum geliştirmeleri için neler yapılabileceği konusunda fikirler öne sürülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study called ?Evaluation of Teachers? and Students? Attitude Towards Turkish Literature Lesson? it is aimed to identify the interest level to Turkish literature lesson by teachers and student in Taskopru town and identify whether their interests are undergone a change due to some descriptive features. In the research it is tried to find out the result by using modern statistical methods.The search composes secondary education institutions in Taskopru town in Kastamonu (Turkey). Research consists of 122 teachers and 1728 students in Taskopru Highschool, Taskopru Anatolian Highschool, Taskopru Health Highschool, Mustafa Sıtkı Boys? Technical Highschool, Sevim Tokatlı Girls? Technical and Vocational Highschool, Taskopru Anatolian Teacher Highschool. The sample of the research consists of 1207 students and 75 teachers. Statics in this research have been gathered by questionnaire prepared separatly for teachers and students. In the first part of the research there have been questiones defining characteristics of the participants? such as their age, sexuality etc. , in the second part of it there has been attitude scale to determine their approach to Turkish literature lesson.The data has been analyzed through SPSS17.0 (StatisticPackageForSocialScience) statics programme. The research has been done by using scanning model.In the opening part/prologue, the aim of the research, its importance and limits, its assumptions has been presented. The definiton of literature in conceptual framework, the function of literature and Turkish literature lesson, attitude concept and structure of the attitude have been mentioned. In the method part, research model used in this research has been included, participants? list has been presented, and also data gathering techniques and decoding of them have been included. There have ben suggestions about the values found out by analyzing given data and what can be done to upgrade positive attitudes to Turkish literature lesson by highschool students.Key Words : Turkish literature, Turkish literature lesson, the attitude towards Turkish literature lesson, attitude, curriculum, analysis, Kastamonu, questionnaire