İlköğretim çağındaki öğrencilerin vergi bilinci düzeyi ve vergi bilinci düzeyi ile ilgili örnek uygulama: Ankara ili örneği
Taxation consciousness of students in primary education age and model application related to taxation consciousness: Case of Ankara
  1. Tez No: 317170
  2. Yazar: ÖMÜR ZORLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. UFUK KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, İşletme, Education and Training, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Vergi, vergi bilinci, vergi uyumu, vergi ahlakı, ilköğretim çağı, potansiyel vergi mükellefi, Taxation, taxation consciousness, tax compliance, tax ethics, primary education age, potential tax payer
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu araştırmanın amacı, Türkiye'de ilköğretim 09-15 yaş grubu arasındaki 3-8. sınıf öğrencilerinin vergi kavramından ne anladıklarını belirlemek ve sahip oldukları vergi bilinçlerini ölçmektir.Konu ile ilgili saha araştırmasında, örnekleme planı çerçevesinde 500 ilköğretim 3-8. sınıf öğrencisine ?Ankara İl'inde İlköğretim Çağındaki Öğrencilerin Vergi Bilinci Düzeyinin? ortaya konmasına yönelik olarak anket uygulaması yapılmıştır.Anketin birinci bölümünde öğrencilerin sosyo-demografik özelliklerini belirleme amaçlı sınıflayıcı ölçekte 8 soru bulunmaktadır. İkinci bölümde ise öğrencilerin vergi bilinci düzeylerini ölçme amaçlı, çoktan seçmeli 12 soru ve 5'li Likert ölçeğine (tamamen katılıyorum, katılıyorum, karasızım, katılmıyorum ve hiç katılmıyorum) göre hazırlanan 20 soru olmak üzere 32 soru bulunmaktadır. Ankete katılan öğrenciler; anket sorularına verecekleri cevaplarının ve vergi ile ilgili düşüncelerinin sadece bilimsel amaçlı kullanılacağı, doğru ya da yanlış cevap olmadığı, soruları kendi düşünceleri doğrultusunda cevaplamalarının istendiği, sonuçları toplu olarak analiz edileceği ve düşüncelerinin kesinlikle açıklanmayacağı yönünden rahatlatılmıştır.Vergi bilincinin, öğrencilerin sosyo-demografik özelliklerine göre farklılık gösterme durumları bu çalışmada incelenmiştir. İlköğretim öğrencilerinin vergi bilinci düzeyleri, cinsiyetlerine, anne veya baba öğrenim durumuna, baba mesleğine ve ailelerinin ortalama aylık gelir durumlarına göre anlamlı farklılık göstermediği; yaşlarına, anne mesleğine, okudukları sınıflara göre ise anlamlı farklılık gösterdiği ortaya konulmuştur.Ayrıca bu çalışma, vergi bilinci, vergiyi tanıma, tanımlama, vergiye uyumu değerlendirme, vergisini ödeyenlere ve vergisini ödemeyenlere bakış, vergi kaçırma eylemlerine yaklaşım açısından ilköğretim öğrencilerinin yüksek düzeyde olumlu davranışlara sahip olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of the present research is to determine what 3rd ? 8th grades primary school students (9 ? 15 ages) understand from tax concept and evaluate their taxation consciousness level.In this field research related to this subject, a questionnaire to present ?taxation consciousness level of primary school students in Ankara? is conducted to 500 3rd-8th grades primary school students within the sampling plan.In first part of this questionnaire, 8 items in classifier scale were used with intend to identify socio-demographic attributes of students. In second part, there are 32 items in total; 12 of them are designed in the form of multiple choice items, 20 of them are designed in the form of 5-point Likert scales (strongly agree, agree, neutral, disagree, strongly disagree) to assess taxation consciousness level of students. To inform students attending to the survey were told that their responses to the items and their ideas about taxation were used for scientific reason, there is no right or wrong answers, they should response items according to their own opinions, the results were analyzed collectively, and that their ideas were not declared.In this study, the cases in which taxation consciousness shows differences in regard to students? socio-demographic characteristics are examined. It is suggested that primary school students? taxation consciousness level does not differ significantly by comparison with their gender, parents? education level, fathers? occupation and average monthly income of their families whereas it shows significant differences by comparison with their ages, mothers? occupation and their grade levels.Moreover results of this research showed that primary school students have highly positive attitudes with regards to taxation consciousness, tax acknowledgement and recognition, appraisal of tax compliance, point of view against taxpayers and non-taxpayers, and approach to acts of tax evasion.