The diversity within feminist discourses in Turkey since 1990s: The case of Pazartesi and Roza journals
1990 'lardan itibaren feminist söylemlerdeki farklılaşmalar: Pazartesi ve Roza dergileri örneğinde
- Tez No: 317682
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER ÇAHA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Public Administration, Political Science, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Black feminism, third wave feminism, identity, ethnicity, motherhood, body politics, family, birth control, Kurdish feminism, Turkish feminism
- Yıl: 2011
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Fatih Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Feminist hareket pozisyonu çevrede inşa ederek erkek egemen güce karşı çıkmakta ve kadının özgürleşmesini hedeflemektedir. Feminist hareket birinci, ikinci ve üçüncü dalga şeklinde dönüşümler yaşanmıştır. Fakat bu dönüşümler ülkenin yapısı, tarihi-tecrübeleri, gelenekleri- görenekleri doğrultusunda ülkeden ülkeye değişiklik göstermektedir. Bu tez spesifik olarak üçüncü dalga feminizm ışığında 1990'lar Türkiye'sindeki feminizme odaklanacaktır. Tezin amacı 1990'lardaki dergilerden Pazartesi ve Roza'nın söylemleri temel alınarak, Türkiye'deki feminist söylemlerdeki farklılaşmaları göstermektedir. Pazartesi ana akım feministler tarafından yayımlanmıştır. Ve Pazartesi Türkiye'nin feminist tarihi devamı olarak farz edilerek, Türkiye' deki feminizm değişimin örneği olarak değerlendirilebilir. Roza ise Kürt feminist dergisi olarak Türk feminizmine mesafe koyarak, kimlik politikası çerçevesinde kendi feminizmini ortaya çıkmıştır. Böylece üçüncü dalga feminizm göre bu dergilerin feminist yaklaşımlarının ve kimliklerin nasıl tanımladığı gösterilerek 1990'lardan itibaren Türkiye'deki feminist söylemdeki farklılaşmalar tartışılacaktır.
Özet (Çeviri)
Feminist movement constructs its position in the periphery to challenge the central position of male power and to reach emancipation of women. The movement has gone through a certain transformation as manifested by the first wave, second wave and third wave feminism, which varies from country to country with respect to the special structure, history, experience, traditions and customs of that country. This thesis focuses specifically on feminism in Turkey since 1990s in the light of third wave feminism. The aim of this thesis is to show the diversities of feminist discourses on the basis of the discourses of Pazartesi and Roza journals from 1990s. While Pazartesi is published by mainstream feminists from Turkey and can be considered as an example of the transformation of feminism in Turkey, Roza as a Kurdish feminist journal puts distance with Turkish feminism as it establishes its own feminism in the framework of identity politics. This work analyzes how these journals identified their feminist approaches and their identity under the third wave feminism and tries to show the diversities of feminist discourses in Turkey since 1990s.