Çalışanların tükenmişlik düzeyi ile iş tatmini arasındaki ilişki ve bir araştırma
The relationship between burnout and job satisfaction and a research
- Tez No: 317780
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHTEŞEM BARAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Tükenmişlik, İş Tatmini, Burnout, Job Satisfaction
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Günümüzde çalışma hayatında tükenmişliğin ve iş tatmininin büyük bir önemi vardır. Hizmetin ön planda olduğu sektörlerden biri olan bankacılık sektöründe çalışanların tükenmişlik ve iş tatmini düzeylerini inceleyen bu tez çalışmasında konu detaylı olarak açıklanmaya çalışılmıştır.Bankacıların tükenmişlik düzeylerini ölçmek için Maslach Tükenmişlik Ölçeği kullanılarak cevaplayıcıların duygusal tükenme, duyarsızlaşma ve düşük kişisel başarı düzeyleri belirlenmiştir. Araştırmada kullanılan bir diğer ölçek olan Minnesota İş Tatmini Ölçeği ile banka çalışanlarının içsel tatmin, dışsal tatmin ve genel tatmin düzeyleri belirlenmiştir. Ayrıca araştırmada ?Kişisel Bilgi Formu? kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen verilerin istatiksel analizleri için ?SPSS Statistics 17.0? paket program kullanılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde korelasyon, regresyon testi kullanılmıştır, hata payı üst sınırı 0,05 olarak kabul edilmiştir.Araştırma sonucunda banka çalışanlarının tükenmişlik düzeyleri ile iş tatmini arasında negatif ilişki tespit edilmiştir. İş tatmini arttıkça tükenmişlik azalmaktadır.
Özet (Çeviri)
Burnout and job satisfaction have great importance in today?s business life. This thesis aims to investigate levels of burn-out and job satisfaction of employees working in the banking sectors in which service is at the forefront and the related concepts are explained in detail.The Maslach Burnout Inventory was utilized in order to measure Banking Professionals emotional exhaustion, depersonalization and low personal accomplishment levels were determined. Another method, The Minnesota Job Satisfaction Questionnaire, Banking Professionals job satisfaction scale intrinsic satisfaction, extrinsic satisfaction and general satisfaction levels are measured. In addition to these, in this research, the Personal Information Form was used. After the data collection, a statistical packet program called `SPSS Statistics 17.0? was used to analyze the results. For this analysis, correlation, regression method was utilized. In this analysis, the maximum error threshold was considered to be 0.05.As a result of this research, it was found out that for banking professionals, the level of burnout was inversely correlated with the job satisfaction. That is when the Job satisfaction increases, the level of burnout decreases.