Finansal risk analizinde karma dağılım modeli yaklaşımı
Mixture distribution approach in financial risk analysis
  1. Tez No: 318517
  2. Yazar: KEZİBAN KOÇAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DENİZ ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İstatistik, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal Risk, Karma Normal Dağılım, Riske Maruz Değer (RMD), Financial Risk, Value-at-Risk (VaR), Normal Mixture Distribution
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Son yıllarda hisse senetleri ve döviz fiyatlarında meydana gelen büyük değişiklikler finansal risk ölçümünün gerekliliğini ortaya koymuştur. Günümüzde finansal riski hesaplamada standart bir ölçüt olarak Riske Maruz Değer (RMD) kullanılmaktadır. RMD hesaplanmasında en çok kullanılan yöntem Parametrik (Varyans-Kovaryans) yöntemdir. Bu yöntemde finansal verilerin normal dağılıma uyduğu varsayımı yapılmaktadır. Finansal verilere normal dağılımın uymadığı durumlarda, Parametrik yönteme karma normal dağılım modelleri yaklaşımı kullanılarak finansal risk hesaplanabilir. Bu çalışmada, finansal risk RMD kullanılarak Parametrik yönteme karma normal dağılım modelleri yaklaşımı ile hesaplanacaktır.
Özet (Çeviri)
In recent years, major changes that occur in stock and exchange revealed the need to measure financial risk. Today, Value-at-Risk (VaR), is used as a standart criterion in the calculation of financial risk. The method that is most used in the calculation of VaR is Parametric (Varyans-Covariance). In this method it is presumed that financial data are adapted to normal distribution. When financial data do not match with normal distribution, financial risk can be calculated by using normal mixture distribution models to parametric method. In this work, financial risk will be calculated by using normal mixture distribution models to parametric method approach with VaR.