Hipertiroidili ratların akciğer dokusundaki biyokimyasal parametreler üzerine egzersizin etkisinin araştırılması
The investigation of the effect of exercise on biochemical parameters in lung tissue of rats with hyperthyroidism
- Tez No: 318979
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULKADİR YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Dayanıklılık egzersizi, deneysel hipertiroidi, malondialdehit, miyeloperoksidaz, nitrik oksit, Endurance training, experimental hyperthyroidism, malondialdehyde, myeloperoxidase, nitric oxide
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Amaç. Bu çalışmanın amacı, rat akciğer dokusunda L-Tiroksinle uyarılan oksidatif stres üzerine düzenli yapılan dayanıklılık egzersizinin koruyucu bir etkisinin olup olmadığının araştırılmasıdır.Materyal ve Metot. 23 adet Sprague-Dewley cinsi erkek rat dört gruba bölündü: Kontrol, hipertiroidi, egzersiz ve hipertiroidi+egzersiz. Hipertiroidizm 250 ? g/kg vücut ağırlığı dozunda subkutan L-Tiroksin uygulaması ile oluşturuldu. Dayanıklılık egzersizi haftada 5 gün olmak üzere 8 hafta koşu bandında 23 m/dk hızda 45 dakika koşturularak yaptırıldı. Akciğer doku homojenatlarında MDA ve NO düzeyleri ve MPO aktiviteleri ölçüldü.Bulgular. Kontrol grubu ile karşılaştırıldığında en yüksek MDA ve en düşük NO düzeyleri hipertiroidi grubunda gözlendi. Ayrıca kontrol grubu ile karşılaştırıldığında en yüksek MPO aktivitesi egzersiz grubunda ölçüldü. Bununla birlikte ölçülen tüm parametreler için gruplar arası farklılıklar istatistiksel açıdan anlamlı düzeyde değildi.Sonuç. Bu çalışmanın sonuçları, 250 ? g/kg dozunda L-Tiroksin uygulaması ile oluşturulan hipertiroidizmli ratların akciğer dokusundaki MDA, NO ve MPO parametreleri üzerine dayanıklılık egzersizinin anlamlı bir etkisinin olmadığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim. The aim of this study is to investigate whether there is any protective effect of a regular endurance exercise on the L-Thyroxine-induced oxidative stress in lung tissue of rats.Material and method. Twenty-three male Sprague Dawley rats were divided into four groups: Control, hyperthyroidism, exercise, and hyperthyroidism plus exercise. Hyperthyroidism was induced in rats by injecting subcutaneous 250 ? g L-Thyroxine / kg body weight/day. Endurance training consisted of treadmill running at a speed of 23 m/minute, 45 minute /day, 5 days a week for 8 weeks. The levels of MDA and NO, and MPO activities were measured in the lung homogenates.Results. When compared to the control group, the highest MDA and the lowest NO levels were observed in the hyperthyroidism group. In addition, the highest MPO activity was measured in the exercise group when compared with control rats. However, the differences between groups were not statistically significant for all parameters.Conclusion. The present study indicates that there is no significant effect of endurance exercise on the parameters of MDA, NO, and MPO in lung tissue of rats with hyperthyroidism, induced by injecting 250 ? g L-Thyroxine / kg body weight.