Erken puberte tanılı olguların geriye dönük olarak değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of children with precocious puberty
  1. Tez No: 319270
  2. Yazar: SEBİLE KILAVUZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİLİZ TÜTÜNCÜLER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Gerçek erken puberte, prematür telarş, prematür adrenarş, yalancı erken puberte, Central precocious puberty, premature telarche, premature adrenarche, peripheral precocious puberty
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Endokrinolojisi ve Metabolizma Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Puberte başlangıç yaşının erkene kaydığı ile ilgili uluslararası pek çok çalışma vardır. Bu çalışmanın amacı erken puberte bulgularıyla gelen hastalarda etiyolojik nedenlere göre bulguları saptamak, biyokimyasal ve antropometrik özellikleri karşılaştırmaktır.Çalışma 2006-2012 yılları arasında retrospektif olarak erken puberte tanısı alan 367 hasta üzerinde tek merkezli olarak yapılmıştır. Pubertal evreleme, tartı, boy, kemik yaşı değerlendirmesi yapılmıştır. Anne ve babanın boyu ölçüldükten sonra hedef boy ve hedef boy standart deviasyon skoru hesaplanmıştır. Kemik yaşına sol el bilek grafisi çekilerek bakılmıştır. Prematür telarş, prematür adrenarş, gerçek erken puberte, yalancı erken puberte tanıları klinik, laboratuvar ve radyolojik değerlendirmeye göre konulmuştur.2006-2012 yılları arasında erken puberte tanısıyla takipli olan hastaların çoğunluğu kızdı. Çalışmaya dahil edilen 367 vakanın 349'u (%95.1) kız, 18'i (%4.9) erkekti. Erken puberte tanısı alan 367 çocuğun 127'si (%34,6) gerçek erken puberte, 117'si (%31,9) prematür telarş, 112'si (%30.5) prematür adrenarş, 11'i (%3) yalancı erken puberte tanısı aldı. Gerçek erken puberte, prematür telarş, prematür adrenarş ve yalancı erken puberte için tanı yaşları sırasıyla 8.28, 3.92, 7.08 ve 7.33 yıl idi. Gerçek erken pubertede tartı, boy, vücut kitle indeksi ayrıca şişman ve fazla tartılı olma oranı prematür telarş tanılı olgulardan daha fazlaydı. Gerçek erken puberte ve yalancı erken puberte grubunda ilerlemiş kemik yaşına bağlı olarak öngörülen boy prematür telarşa göre düşüktü. Luteinizan hormon, östradiol, doruk luteinizan hormon, doruk luteinizan hormon folikül stimüle edici hormon oranı düzeyleri gerçek erken puberte tanılı olgularda prematür telarş ve yalancı erken puberteye göre istatistiksel olarak anlamlı bir farkla daha yüksekti. Prematür telarş grubunda bazal folikül stimüle edici hormon düzeyi anlamlı olarak daha yüksekti. Prematür adrenarş ve konjenital adrenal hiperplazi arasında pubik kıllanmanın başlangıç yaşı, tartı, boy, vücut kitle indeksi, vücut kitle indeksi standart deviasyon skoru açısından ilk başvuru anında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı. Kemik yaşı/takvim yaşı oranı konjenital adrenal hiperplazi grubunda prematür adrenarşa göre daha yüksekti buna bağlı olarak da öngörülen boy daha düşüktü. Bazal 17 hidroksiprogesteron, doruk 17 hidroksiprogesteron, dehidroepiandrostenedion sülfat, androstenedion ve testosteron seviyeleri konjenital adrenal hiperplazi grubunda prematür adrenarş grubuna göre daha yüksekti.Sonuç olarak erken puberte daha çok kız çocuklarının bir sorunudur. Erken puberte tanısıyla başvuran çocukların büyük bir kısmı inkomplet erken puberteydi ve endokrin patoloji insidansı düşüktü. Erken puberte yönetimi klinik, laboratuvar ve radyolojik bulgulara göre yapılır. Tanıyı gecikme olmaksızın koymak ve prognoz hakkında bir karara varabilmek için bu bulguların her birini değerlendirmek özel deneyim gerektirmektedir.
Özet (Çeviri)
RETROSPECTIVE EVALUATION OF CHILDREN WITH PRECOCIOUS PUBERTYSUMMARYA decrease in age at pubertal onset has been observed internationally. The aim of this study was to describe a cohort of children referred with signs of early puberty according to etiology and compare anthropometric properties and biochemical characteristics.In this single-center study, we included 367 patients who were diagnosed during the years 2006-2012. We retrospectively evaluated pubertal stage, height, weight, and bone age. Bone age was determined by left hand X-ray and predicted adult height score was calculated. Target height and standart deviation score were defined after the measurement of parents? heights. The diagnosis of premature telarche, premature adrenarche, central precocios puberty and peripheral precocious puberty were based on clinical, laboratory and radiologic judgement.During the period from 2006?2012, we found an increase in the number of girls in most diagnostic groups. 349 girls (%95,1) and 18 boys (%4,9) had precocious puberty. Of 367 children 127 (%34,6) had central precocious puberty, 117 (%31,9) had premature thelarche, 112 (%30,5) had premature adrenarche and 11 (%3) had peripheral precocious puberty. Children with central precocious puberty, premature telarche, premature adrenarche and peripheral precocious puberty had a mean age of 8.28, 3.92, 7.08 and 7.33 years respectively. Central precocious puberty group had significantly higher height, weight, body mass index and obesity/owerweigt incidence compared with premature telarche group. Central precocious puberty and peripheral precocious puberty groups had advanced bone age so that predicted adult height was statistically lower in comparison to premature telarche. Compared to the premature telarche and peripheral precocious puberty groups, the central precocious puberty group had significantly higher mean levels of estradiol, basal luteinizing hormone, peak luteinising hormone, and peak luteinising hormone/ follicle stimulating hormone ratio. The premature telarche group had significantly higher levels of peak follicle stimulating hormone in comparison to central precocious puberty and peripheral precocious puberty groups. The central precocious puberty group had statistically higher uterine dimensions in comparison to premature telarche group. 6 (%1,6) patients had congenital adrenal hyperplasia. Bone age/chronological age ratio was higher in congenital adrenal hyperplasia group in comparison to premature adrenarche. Congenital adrenal hyperplasia group had advanced bone age so that predicted adult height was lower in comparision to premature adrenarche group. Dehydroepiandrosterone sulfate, androstenedione, testosterone, basal and peak 17 hydroxyprogesterone plasma levels were significantly higher in congenital adrenal hyperplasia comparised to premature adrenarche group.We observed an increasing number of girls referred because of early pubertal signs. The majority of children being referred for precocious puberty was incomplete with a very low incidence of endocrine pathology. The management of precocious puberty comprises clinical, laboratory and radiological findings. In each of these areas special expertise is needed in order to establish the diagnosis without delay and to make a judgement about the prognosis.