Self-regulated capacity for vocabulary learning in Turkish high school students: An experimental study
Türk lise öğrencilerinde kelime öğrenimi için öz-düzenleme kapasitesi: Deneysel bir çalışma
  1. Tez No: 319986
  2. Yazar: RECEP BİLİCAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞEGÜL AMANDA YEŞİLBURSA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Dil, Öz Düzenleme, Kelime Öğrenme Stratejileri, Language, Self-Regulation, Vocabulary Learning Strategies
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngilizce Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu çalışma, İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen bir grup öğrencinin dil öğrenme, özellikle de kelime öğrenme stratejilerine karşı tutumunu ve öz-düzenlemeli kelime öğrenmek için bir aylık farkındalık oluşturma programının öğrenciler arasında kelime öğrenme stratejilerini bağımsız olarak kullanmalarını ve başarı oranını artırıp artırmadığını araştırmak için yapılmıştır. Çalışmanın yapıldığı esnada öğrenciler aynı dil seviyesindeydiler (B1). Veriler,Tseng, Dörnyei ve Schmitt (2006) tarafından hazırlanan ve İngilizce eğitimi alanında doktora sahibi olan bir araştırmacı tarafından Türkçeye çevrilen kelime öğrenimi için öz-düzenleme kapasitesi anketi sonuçları kullanılarak toplanmıştır.Tseng, Dörnyei ve Schmitt (2006) tarafından oluşturulan ve eğitim psikolojisi alanından ortaya çıkan öz-düzenleme kavramına dayanan kelime öğrenme stratejileri anketi 20 maddelik 4 kategoriden oluşmaktadır. Katılımcılar anketi B1 seviyesindeyken cevaplandırmışlardır. Veriler SPSS (17.0) programı kullanılarak (a) SRCvoc anketinin mevcut katılımcılarla yapılan geçerlilik durumunu, (b) mevcut katılımcıların öz-düzenlemeli kelime stratejilerini kullanma durumunu, (c) öz-düzenlemeli kelime öğrenimi için yapılan bir aylık farkındalık oluşturma programının katılımcıların başarısı üzerindeki etki oranını, (d) katılımcıların günlüklerinde sergiledikleri öz-düzenlemeli kelime öğrenme davranışlarını, ve (e) kontrol grup ile deney grubunun farkındalık programından önce ve sonra yapılan haftalık kelime test sonuçları arasındaki önemli farklılıkları araştırmak için yapılmıştır.Bu çalışmanın sonuçları, doğrulayıcı faktör analizi yapıldıktan sonra altı maddenin anketten çıkarılması gerektiği ve varolan beş kategorinin dört kategori olarak belirlenmesini ortaya çıkarmıştır. Bir aylık farkındalık oluşturma programının deney grubunun SRCvoc seviyelerini artırmayı gerçekleştirmediği ortaya çıkmıştır. Ayrıca, deney grubunun ön test ve son test arasındaki sonuçları arasında önemli bir fark bulunmasına rağmen, deney grubunun son testte kontrol gruba önemli derecede bir üstünlük sağlayamadığı görülmüştür. En son olarak, farkındalık programı öncesinde yapılan haftalık kelime testlerinde kontrol grubu deney grubundan önemli derecede üstün iken, farkındalık programı esnasında yapılan haftalık kelime testlerinde deney grubu kontrol gruptan daha başarılı olmuştur, fakat bu fark istatistiksel olarak önemli değildir.
Özet (Çeviri)
This study intended to investigate the general attitudes of a group of high school EFL students towards language learning strategies, particularly vocabulary learning strategies, and to investigate whether or not one month awareness-raising program for self-regulated vocabulary learning can increase the use of vocabulary learning strategies autonomously and the rate of success among the students. At the time of the study all the participants were in the same proficiency level (B1). The data were gathered through inventory, the self-regulated capacity for vocabulary learning (the SRCvoc) prepared by Tseng, Dörnyei and Schmitt (2006), which was translated to Turkish by a researcher with a PhD in ELT.The instrument, based on the notion of self-regulation drawn from the field of educational psychology by Tseng, Dörnyei and Schmitt (2006), is composed of 20 items in five subscales. The participants responded to the inventory during B1 level. The data were analyzed through SPSS (17.0) to find (a) the construct validity of the SRCvoc with the current sample, (b) the theSRCvoc use profile of the current sample, (c) the effect size of one month raising-awareness program for self-regulated vocabulary learning on the success of the experimental group, (d) self-regulated vocabulary learning behaviour displayed in the journals of the participants, and (e) significant differences between the weekly quiz results of the control group and experimental group before and during the awareness raising sessions.The findings of the study revealed that after conducting, EFA to get valid data, six items of the inventory were taken out, and five categories decreased to four categories named; commitment, meta-cognitive, satiation, and emotion control. It is revealed that one month raising awareness program did not achieve to increase the SRCvoc level of the experimental group significantly. Also it was found that although there is significant difference between the pre-test and the post-test results of the experimental group, they could not outperformed the control group significantly in the post-test. The last finding was that while the control group was significantly more successful than the experimental group in the pre-training weekly vocabulary quizzes, the experimental group was more successful than the control group in the post-training weekly vocabulary quizzes, yet the difference was not statistically significant.