The effects of web 2.0 tools on EFL students' self-regulation and vocabulary development
Web 2.0 araçlarının İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen öğrencilerin öz düzenleme ve sözcük bilgisi gelişimi üzerindeki etkileri
  1. Tez No: 815339
  2. Yazar: ARDA DILOVAN IŞIK AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YONCA ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kelime öğrenimi, Öz düzenleme, Web 2.0 araçları, Self-regulation, Vocabulary learning, Web 2.0 tools
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hakkari Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Teknolojinin günlük hayatttaki bu yaygın kullanımı beraberinde yeni gereklilikler getirdi ve dijital yerli öğrenciler olarak, öğrencilerin ihtiyaçlarına hitap edecek teknoloji destekli bir eğitim sistemi kaçınılmaz hale geldi. Web 2.0 araçları bir çok eğitimci tarafından öğretimde kullanılmaktadır ama online dersler bu araçların daha çok kullanımına yol açtı. Bu çalışma Canva, Wordwall, Kahoot, Story jumper, Padlet, Voki ve Plotagon isimli Web 2.0 araçlarının İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen öğrencilerin öz düzenleme ve sözcük ilgisi gelişimi üzerindeki etkilerini araştırmayı amaçlamaktadır. Bu çalışma 2021-2022 akademik yılında 40 ortaokul öğrencisini kapsayarak Türkiye'nin Batman ilinde yürütülmüştür. Bu çalışmada karma yöntem araştırma deseni kullanılmıştır. Bu çalışma ön-test ve son-test, kelime ögrenimi için öz-düzenleme kapasitesi anketi (SRCvoc) ve yarı yapılandırılmış görüşmeler ile desteklenmiş deneysel bir çalışmadır. Deney grubu öğrencileri Web 2.0 araçlarını kullanmıştır. Bu öğrencilere Web 2.0 araçları üzerine haftada iki saat olacak şekilde yirmi hafta süren bir program uygulanmıştır. Kontrol grubuna herhangi bir program uygulanmamış, derslere her zamanki gibi devam edilmiştir. Sonuçlar deney grubunun son kelime testinde kontrol grubundan daha başarılı olduğunu göstermiştir. Öğrencilerin çoğu Web 2.0 araçlarına karşı olumlu tutum gerçekleştirmiştir. Web 2.0 araçlarının öz düzenleme üzerindeki etkileri için ise üstbilişsel, duygu ve bağlılık kontrollerinde gelişme olmuştur fakat çevresel ve doyum kontrollerinde anlamlı bir fark olmamıştır.
Özet (Çeviri)
The common usage of technology into the daily lives brought new necessities together, and a new way of teaching through technology is inevitable to address the students' needs as digitally native students. Web 2.0 tools have been a part of the teaching employed by many educators, but online classes have led the more usage of these tools. This study aims to investigate the effect of Web 2.0 tools, namely Canva, Wordwall, Kahoot, Story jumper, Padlet, Voki ,and Plotagon on students' vocabulary development and self- regulated vocabulary learning strategies. This study was conducted in 2021-2022 academic year including 40 secondary school students in Batman, Turkey. This study was grounded on a mixed-methods research design. This research was an experimental study supported with pre-test,post-test, the Self-Regulatory Capacity in Vocabulary Learning Scale (SRCvoc), and semi-structured interviews. Web 2.0 tools was used by the students of experimental group. A treatment on using Web 2.0 tools was applied to these students for two hours per week that lasted for twenty weeks. The control group didn't use the Web 2.0 tools, and they attended the classes as usual in order to learn the target vocabulary. The results showed that the experimental group was more successful than the control group. Most of the students have positive attitudes towards Web 2.0 tools. As for the effects of Web 2.0 tools on self-regulation, there was an improvement on commitment, emotion and meta-cognitive control of the experimental group however, there was not a significant difference regarding environmental and satiation control.