Foreign language anxiety and performance of language students in Turkish university preparatory classes
Hazırlık sınıflarında öğrenim gören yabancı dil öğrencilerinin yabancı dil endişeleri ve başarıları
  1. Tez No: 319987
  2. Yazar: ÖZKAN DEMİRDAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DERYA BOZDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Education and Training, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Yabancı Dil Kaygısı, dil başarısı, cinsiyet, yaş, Foreign language anxiety, language performance, gender, age
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışma, Abant İzzet Baysal Üniversitesi hazırlık okulu öğrencilerinin yabancı dil sınıf kaygısı ve başarıları arasındaki ilişkiyi incelemektedir. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Hazırlık okulunda okuyan (n=331) öğrenci bu çalışmaya katılmıştır. Çalışmanın yapıldığı sırada, bütün öğrenciler aynı seviyede olarak tespit edilmiştir (A1). Veriler Horwitz (1983) tarafından hazırlanan, Yabancı Dil Sınıf Endişe Envanteri'nin (FLCAS) Türkçe'ye çevrilmiş versiyonu ve A1 seviyesi başarı sınavı sonuçları kullanılarak toplanmıştır.Horwitz (1983) tarafından oluşturulan yabancı dil kaygı ölçeği 33 maddeden oluşmaktadır. Katılımcılar ölçeği A1 seviyesinde iken cevap vermişler ve A1 kuru sonunda yapılan başarı sınavı sonuçlarıyla kıyaslama yapılmıştır. Araştırma a) öğrencilerin yabancı dil sınıf kaygı seviyelerini belirlemek, (b) öğrencilerin cinsiyeti, yabancı dil sınıf kaygı seviyeleri ve dil başarıları arasında anlamlı bir fark bulunup bulunmadığını (c) öğrencilerin yaşı, yabancı dil kaygı seviyeleri ve dil başarıları arasında anlamlı bir fark bulunup bulunmadığı (d) yabancı dil sınıf kaygı seviyeleri ve dil başarıları arasındaki ilişkiyi saptamak amacı ile yapılmıştır.Çalışmadan elde edilen bulgular öğrencilerin yabancı dil sınıf kaygılarının nispeten düşük olduğunu ortaya çıkarmıştır. Verilerin analizleri sonucunda kız ve erkek öğrencilerin kaygı seviyeleri arasında ve yaş ile dil başarısı arasında anlamlı bir fark olduğu saptanmıştır. Fakat yaş ve yabancı dil sınıf kaygısı arasında ve cinsiyet ile dil başarısı arasında anlamlı bir fark olmadığı görülmüştür. Çalışmadan elde edilen diğer bir bulgu ise yabancı dil endişesi ve dil başarısı arasında anlamlı negatif bağlantı bulunduğudur.
Özet (Çeviri)
This study intended to determine whether there is a relationship between foreign language anxiety levels and language performance students (n=331) studying at Abant İzzet Baysal University English Preparatory School. At the time of the study all the participants were in the same proficiency level (A1). The data was gathered through the Turkish translated version of Foreign Language Classroom Anxiety Scale (FLCAS) developed by Horwitz (1983) and A1 level achievement examination scores.The instrument is composed of 33 items. The students at A1 level responded to the inventory. The study was carried out to determine (a) foreign language anxiety levels, (b) whether there is a meaningful relationship among gender and foreign language anxiety and language performance, (c) whether there is a meaningful relationship among age and foreign language anxiety and language performance (d) the relationship between foreign language anxiety and language performance.The findings of the study revealed that the participants in the current study exhibited relatively low levels of anxiety in their English classes. It was found that there is a significant relationship between gender and language anxiety whereas there is not a significant relationship between gender and language performance. It also indicated that age and language performance is significantly correlated, but there is not a significant correlation between age and language anxiety. Lastly, it demonstrated that there is a significant negative relationship between foreign language anxiety and language performance.