Gayrimenkul değerlemesi
The real estate appraisal
- Tez No: 320642
- Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN YÜKSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Gayrimenkul, gayrimenkul değerleme, değerleme süreci, Real estate, real estate valuation, valuation process
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
`Gayrimenkul Değerlemesi' adlı bu tezin amacı; dünyada bu konuda uygu-lanan standartları, prosedürü ve metodları incelemek, bununla birlikte Türkiye'deki gayrimenkul piyasasının şu anki durumunu, olumlu ve olumsuz yönleriyle birlikte ortaya koymaktır.Bu doğrultuda, gayrimenkul değerlemesi, gayrimenkul değerleme yöntemleri, değerleme süreci, gayrimenkul piyasası hakkında bilgiler verilmiş, gayrimenkul değerlemesi esnasında yaşanan sorunlar belirtilmiş ve çözüm önerileri sunulmuştur.Yürürlükteki yasalar ve kabul gören uluslararası standartlar kapsamında gayrimenkul değerlemesi ve Türkiye'de standardı bulunmayan değerleme raporları açıklanmış, seçilen değerleme yöntemlerinin nasıl uygulanması gerektiği anla-tılmaya çalışılmıştır.Son olarak, gelişmiş ülkelerde ve ülkemizde gayrimenkul değerlemesi ve gayrimenkul değerlemesi mesleği incelenmiş, karşılaştırmalar yapılmıştır. Gelişmiş ülkelerdeki düzenlemeler ve altyapı incelenerek, ülkemizde yapılması gerekenler önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose of this thesis is to investigate the methodology of appraisal accor-ding to international valuation standards, to research the situation of the appraisal both in positive and negative ways in Turkey.According to this aim, information is given about real estate appraisal,the market of real estate, the methods and the process of real estate appraisal, the prob-lems of public foundations are defined and solutions are proposed.The main purpose of this research is to explain the reports having no stan-darts in our country, value according to the laws in force and approved internatio-nal standarts and to show which method should be used for valuation and how it should be used.In conclusion, appraisal profession is examined and comparised between the developed countries and our country, regulations are analyzed in developed count-ries and necessary arrangements are suggested.