İnşaat sektöründe iş güvenliği eğitimi
Health and safety training in construction sector
- Tez No: 320898
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKHAN ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Fotoğraf, Doğru-Yanlış Uygulama, İş Kazaları, İş Güvenliği ve İşçi Sağlığı, Türk İnşaat Sektörü
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Bu çalışmada, inşaat projelerinde, iş güvenliği ve sağlığı kapsamında doğru ve yanlış uygulamalar fotoğraflanarak ileride yapılacak çalışmalarda bir eğitim materyali olarak kullanılabileceği değerlendirilmiştir. Araştırmada, Dünyada ve Türkiye' de olmak üzere inşaat sektörü üzerine genel bir değerlendirme yapılarak, iş sağlığı ve güvenliği kavramı, tanımı ile birlikte teknik ve hukuki açılardan irdelenmiştir. İnşaat projelerinde, uygulamada olabilecek iş kazaları ve kazalardan sonraki karşılaşılabilecek süreçler de ele alınmıştır. Projelerde çalışan işçiler ile yapılan anketler yardımı ile muhtelif iş kazalarına sebebiyet verebileceği düşünülen parametrelerin kendi aralarındaki ilişkileri incelenmiştir. Anket çalışmalarının sonuçları paket programlar kullanılarak değerlendirilmiş, sonuçlar görsel olarak da tablolar vasıtası ile sunulmuştur.Yapı sektöründe iş güvenliği ve sağlığı kavramı üzerine fotoğraflanmış doğru ve yanlış iş güvenliği uygulamalarının bir eğitim materyali olarak kullanılması ve iş kazası risklerinin azalmasında doğrudan olumlu etkilerinin olacağı öngörülmektedir. Tez çalışması kapsamında elde edilen sonuçların inşaat mühendisliği bölümleri başta olmak üzere, yapı sektörüne yönelik teknik eğitim veren diğer bölümler tarafından da kullanılabileceği ve eğitimin gelişmesine de olumlu katkıları olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, by photographing correct and incorrect applications regarding health and safety in construction projects, it has been concluded that they can be used as a training material for further studies. In the study the concept of health and safety in construction has been examined. In construction projects, probable work accidents that may occur in applications and processes have been investigated. With the help of the surveys administered with the workers of the projects, the relations among the parameters that may cause various work accidents have been examined. The results of the surveys have been calculated via SPSS package program and presented via visual charts.It is estimated that the use of correct and incorrect safety applications as a training material, which were photographed on the concept of health and safety in construction sector and the evaluations about the process of work accidents can reduce the risks directly. It is predicted that the result of this study can positively contribute to the development of training provided by civil engineering and other departments giving technical training in the construction sector.KeyWords: Photograph, Correct- Incorrect Application, Work Accidents, Safety and Laborer Health, Turkish Construction Sector.