Hekimlerce kullanılan elektronik kayıt sisteminin değerlendirilmesi bir vakıf üniversitesi hastanesi örneği
Evaluation of electronic registration system used by physicians a foundation univercity hospital case
  1. Tez No: 322075
  2. Yazar: SEDA CİHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KORKUT ERSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık Bilgi Sistemi, Elektronik Tıbbi Kayıt, Hekimler, Health Information System, Electronic Medical Records, Physicians
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Sağlık sektöründe yaşanan teknolojik gelişmelerle birlikte hasta kayıtlarının elektronik ortamda tutulması ve saklanması da bir zorunluluk olarak karşımıza çıkmaktadır. Elektronik tıbbi kayıtlar bir kişiye ait, onun yaşamı boyunca aldığı sağlık bakım hizmetlerini, sağlık durumunu ve sağlığıyla ilgili her türlü veriyi içeren ve elektronik ortamda tutularak korunan kayıtlar olarak tanımlanmaktadır. Bu yönüyle elektronik tıbbi kayıtların, hasta bakımı, tıbbi araştırmalar, bilimsel çalışmalar, sağlık kurumları yönetimi, adli tıp, finansal yönetim ve halk sağlığı açısından önemi tartışılmaz bir gerçektir. Bu doğrultuda bu çalışmanın amacı sağlık sektörünün en önemli hizmet sunucusu konumundaki hekimlerin elektronik tıbbi kayıt sistemine yönelik görüşlerinin değerlendirilmesidir. Çalışmada Ankara?da faaliyet gösteren bir vakıf üniversitesi hastanesinde görev yapan 30 hekimin hastanede kullanılan elektronik tıbbi kayıt sistemini kullanımları ve algılamaları incelenmiştir. Çalışma sonucunda araştırmaya katılan hekimlerin özellikle hastanın sorunlarını gözden geçirme, laboratuar test sonuçlarına ulaşma ve radyolojik inceleme isteklerini yapma faaliyetlerinde elektronik tıbbi kayıt sistemini kullandıkları belirlenmiştir. Araştırmaya katılan hekimlerin büyük çoğunluğu elektronik kayıt sisteminin iş verimlerini artırdığını düşünmektedir. Ayrıca hekimlerin %70?i hastanede kullandıkları elektronik kayıt sisteminin program tasarımını ve uygulanışını tatmin edici bulmaktadır. Çalışmada ayrıca hekimlerin bakış açısıyla elektronik tıbbi kayıt sisteminin avantaj ve dezavantajları da ortaya konulmuştur. Çalışmanın bulgularına dayanılarak hastane yöneticilerine ve elektronik tıbbi kayıt sistemi yazılımı yapan firma yöneticilerine yönelik öneriler sunulmuştur. Hastane yöneticileri ve elektronik tıbbi kayıt sistemi yazılımı yapan firma yöneticileri sistemi pasif bir veritabanı, veri toplama formları ile yaratılabilecek bir hasta kayıt sistemi ya da tıbbi kayıtların sadece elektronik ortama kaydedilmesinin ötesinde hastanın yaşam boyu tıbbi bilgilerinin saklandığı bir yapı olarak düşünmelidirler.
Özet (Çeviri)
With technological developments in the health care sector, it is essential to store patient records electronically. Electronic medical records are defined as records which belong to a person and consist of his taking health care services throughout his life, health status and all kinds of data on his health and kept in electronic form. In this respect, the importance of electronic medical records is an indisputable fact in terms of patient care, medical and scientific research, health care management, forensic medicine, financial management andpublic health. The aim of this study is to evaluate attitudes of physicians who are the most important health care provider towards electronic medical record system. In this study, usage and perceptions of electronic medical record system 30 physicians working in a foundation university hospital in Ankara were examined. The results of study show that physicians especially use electronic medical record system to review of the patient's problems, access to laboratory test results and make order for radiological examinations. The majority of physicians surveyed believe electronic medical record system increases theefficiency in work. In addition, 70% of physicians is very satisfied with the program design and implementation of electronic medical record system used in their hospital. The study also put forward the advantages and disadvantages of electronic medical record system from the perspective of physicians. Based on the findings of the study, recommendations for the health care managers and firm administrators related to electronic medical record system software are presented. Hospital administrators and firm managers who plan electronic medical record system software shouldn?t see an electronic medical record system just as a passive database, a patient record system that can be created with the data collection forms or registration of medical records to electronic media. They should think that an electronic medical record system is a structure in which medical information of the patient's lifetime is stored.