Stokastik sınır analizi ile OECD ülkelerinin enerji tabanlı gelişmişlik performanslarının ölçülmesi
OECD countries' energy based development performances' measurement by stochastic frontier analysis
- Tez No: 322946
- Danışmanlar: PROF. DR. İHSAN ALP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İstatistik, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Performans, Etkinlik, Enerji, Stokastik sınır analizi, Performance, Efficiency, Energy, Stochastic frontier analysis
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
STOKASTİK SINIR ANALİZİ İLE OECD ÜLKELERİNİNENERJİ TABANLI GELİŞMİŞLİK PERFORMANSLARININÖLÇÜLMESİ(Yüksek Lisans Tezi)Işıl ÖZGÜRGAZİ ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜŞubat 2012ÖZETStokastik sınır analizi üretim birimlerinin kontrolü ötesindeki tesadüfî durumları da dikkate alarak bu birimlerin etkinliklerini ölçmeye yarayan bir yöntemdir.Bu tez çalışmasında 29 OECD ülkesinin enerji tabanlı gelişmişlik performansları stokastik sınır analiziyle ölçülmüştür. Bu analiz için 2001-2008 yılları boyunca bir panel veri seti kullanılmıştır. Gelişmişlik performansı için iki farklı model düşünülmüştür ve bu modellerin her birine iklim değişkenini dâhil ederek ya da dâhil etmeden alt modeller oluşturulmuştur. Bu alt modellerdeki etkinsizlik terimi üzerinde çeşitli varsayımlar yapılmıştır (yarı normal-zamanla değişmeyen, kesilmiş normal-zamanla değişmeyen, yarı normal-zamanla değişen ve kesilmiş normal zamanla değişen). Varsayılan tüm modellerin parametreleri ve bu modellere göre ülkelerin teknik etkinlikleri FRONTIER 4.1 bilgisayar programı kullanılarak tahmin edilmiştir. 29 OECD ülkesi tahmin edilmiş teknik etkinliklerine göre sıralanmıştır. Son olarak varsayılan bütün modeller kullanılarak elde edilen etkinlik sıralamaları arasındaki ilişki durumları karşılaştırılmıştır. 29 OECD ülkesinin enerji tabanlı gelişmişlik performansı için etkinsizlik terimi üzerinde farklı varsayımlar yapılsa da ve enerji tüketimini etkileyebileceği düşünülen iklim değişkeni modellere dâhil edilse de ya da dâhil edilmese de ülkelerin etkinlik sıralamalarının çok benzer olduğu sonucuna varılmıştır.Bilim Kodu: 205.1.148
Özet (Çeviri)
Stochastic frontier analysis is a method serving to measure production units? efficiency by considering random events beyond the control of these units too.In this thesis study, 29 OECD countries? energy based development performances have been measured by stochastic frontier analysis. Over the period 2001 to 2008, a panel data set has been used for this analysis. For development performance two models have been considered and for each of these models, sub models have been created by including climate variable or excluding it. Different assumptions on inefficiency term in these sub models have been made (half-normal and time invariant, truncated-normal and time invariant, half-normal and time variant, truncated-normal and time variant). All of the assumed models? parameters and the countries? technical efficiency in terms of these models have been estimated by FRONTIER 4.1 computer program. 29 OECD countries have been ranked according to their estimated technical efficiency. Finally, correlate events among efficiency rankings obtained by using all of the assumed models have been compared. Although for 29 OECD countries? energy based development performance, different assumptions on inefficiency term have been made and climate variable considered to influence energy consumption has been included or excluded these models, it has been concluded that the countries? efficiency rankings are very similar.