A feminist reading of Shelagh Delaney's plays: A Taste of Honey and The Lion in Love
Shelagh Delaney?in Bir Tadım Bal (A Taste of Honey) ve Aşık Aslan (The Lion in Love) adlı oyunlarının feminist açıdan incelenmesi
  1. Tez No: 323442
  2. Yazar: ÜLFET DOĞAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN BAKTIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Performing and Visual Arts, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Shelagh Delaney, Angry Young Man Movement, annelik, kadınlık, feminism, evlilik dışı seks, toplumsal cinsiyet? ?homeseksüellik, Shelagh Delaney, Angry Young Men Movement, motherhood, premarital sex, homosexuality, womanhood, gender? and ?feminism
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu tez farklı feminist söylemlere dayanarak Shelagh Delaney'in A Taste of Honey ve The Lion in Love adlı oyunlarında yazarın her iki cinse de toplumsal normlar tarafından dayatılan rolleri nasıl gözlemlediğini değerlendirmektedir. Delaney her ne kadar ?Angry Young Men Movement? akımına ait bir yazar olarak değerlendirilse de, tema olarak bu akım tarafından ihmal edilmiş ?kadınlık?, ?annelik?, ?toplumsal cisiyet?, ?evlilik dışı seks? ve ?homeseksüellik? gibi 1950'lerin yııkılmaz tabularına değinir. Delaney ayrıca 1950'lerin II. Dünya Savaşı boyunca kamusal alanda görülmeye başlanan kadınları eve geri döndürmek ve ideal bir eş ve anne yapmayı, bununla beraber savaş sonrası artan işsizliği azaltmayı ve erkeğin savaş yılları boyunca toplumda kaybettiği yerini geri kazanmasını sağlamayı amaçlayan devlet politikasını da eleştirmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis examines how Shelagh Delaney calls into question culturally imposed roles by patriarchy on both sexes in her two plays, A Taste of Honey and The Lion in Love by referring to certain feminist discourses. Although she is considered one of the ?Angry Young Men Movement?s writers, Delaney thematically dwells on gender issues such as ?womanhood?, ?motherhood?, ?premarital sex? and ?homosexuality? that are ignored by this group. Delaney also calls into the question the government policy of the 1950s which advocates that woman should return home again and become a model mother and wife in order to reduce unemployment and provide man with his previous position that is lost during the war years.