Ameliyathane hemşirelerinin sağlıklı yaşam biçimi davranışlarının belirlenmesi
Determination of the healty life style behaviours of the surgical nurses
- Tez No: 324193
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLER AKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları, Ameliyathane Hemşireleri, Sağlık Davranışı, Sağlığı Geliştirme, Healthy life style behaviours, surgical nurses, health behaviour, health improvement
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Bu araştırma Ameliyathane Hemşireleri'nin sağlıklı yaşam biçimi davranışlarını belirlemek ve hemşirelerin kendi sağlıklarını koruma ve geliştirme hedeflerine ulaşmalarına katkı sağlayıcı öneriler getirmek amacıyla tanımlayıcı-ilişki arayıcı bir araştırma olarak, Temmuz 2012/Ağustos 2012 tarihleri arasında uygulandı.Araştırmanın evrenini Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi,Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastaneleri'nin ameliyathane birimlerinde çalışan 130 hemşire,örneklemini ise araştırmaya katılmayı kabul eden 106 hemşire oluşturdu.Araştırma verileri''Veri Değerlendirme Formu'' ve `'Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları Ölçeği'' kullanılarak toplanıldı.Veriler SPSS programı kullanılarak analiz edildi.Verileri değerlendirirken tanımlayıcı istatistiksel metodlar olan sayı,yüzde,ortalama,standart sapma testleri, araştırmanın değişkenleri için Kormogrov Smirnov-Normal Dağılım testi uygulandı. Değişkenlerin normal dağılmadıkları tespit edildi. Verilerin analizleri yapılırken parametrik olmayan yöntemler kullanıldı. Niceliksel verilerin karşılaştırılmasında iki grup arasındaki fark Mann Whitney U testi, ikiden fazla grup durumunda parametrelerin gruplar arası karşılaştırmalarında Kruskal Wallis H-Testi kullanıldı. Araştırmanın bağımlı ve bağımsız değişkenleri arasındaki ilişki Spearman korelasyon analizi ile test edildi.Araştırmaya katılan ameliyathane hemşirelerinin sağlıklı yaşam biçimi davranış düzeylerinde;kendini gerçekleştirme ortalaması 35,840 ± 6,941; sağlık sorumluluğu ortalaması 22,774 ± 5,734; kişilerarası destek ortalaması 20,406 ± 4,121; stres yönetimi ortalaması 17,066 ± 3,775; beslenme ortalaması 16,509 ± 3,258; egzersiz ortalaması 9,179 ± 3,352; sağlıklı yaşam biçimi davranışları ölçeği ortalama puanı 121,774 ± 22,557 olarak bulundu.Araştırma sonucunda hemşirelerin Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları Ölçeği puan ortalamalarının genel olarak orta düzeyde olduğu en yüksek puan ortalamasının kendini gerçekleştirme,en düşük puan ortalamasının ise egzersiz alt boyutunda elde edildiği görüldü.
Özet (Çeviri)
This research has been designed to determine the healthy life style behaviours of the surgical nurses and to bring up new suggestions to preserve and develop their own healths. The study has been designed in a ?descriptive-relation? format and has been undertaken between June 2012 and August 2012.The universe of the study was the 130 surgical nurses of Bagcilar, Sisli Etfal and Okmeydani Research and Tranining Hospitals. Samples were formed by the 106 nurses who accepted to participate the study. Data was gathered by the `Data Evaluation Form? and the `Healthy Life Style Behaviour Scale?.Data was analysed by SPSS. During evaluation, statistical methods such as number, mean, standart devaiation have been used. For the study variables, Kormogrov Smirnov-normal distribution test was utilized. Variables were found to be unevenly distributed. Nonparametric methods were used during the data analysis. For the comparison of the specific values, Mann Whitney U-two group comparison test was conducted. However, Kruskal Wallis H-test was used for comparison of the parameters between groups if more than two groups are present. Dependent and non-dependent variable relation was tested by Spearman correlation analysis test.The mean values obtained during evaluation of the healthy life style behaviours surgical nurses were as follows: self expression: 35,840 ± 6,941, health responsibility: 22,774 ± 5,734 , interpersonal support: 20,406 ± 4,121,stess management: 17,066 ± 3,775, nutrition: 16,509 ± 3,258, and exercise : 9,179 ± 3,352. Mean healthy life style evaluation scale value was reported as 121,774 ± 22,557.In conslusion, mean healthy life style behaviour scale value was found to be in moderate degree. Highest mean value was obtained in self expression, whereas lowest values were found in exercise subgroup.