Prostat kanseri, benign prostat hiperplazisi ve asemptomatik inflamatuar prostatit tanısı konulan hastalarda oksidatif stresin değerlendirilmesi
Oxidative stres in patients who are diagnosed with prostate cancer, benign prostate hyperplasia and asemptomatic inflamatuar prostatitis
- Tez No: 324869
- Danışmanlar: PROF. DR. İ. YAŞAR ÖZGÖK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: Prostat kanseri, benign prostat hipertrofisi, asemptomatik inflamatuar prostatit, oksidatif stres, antioksidan enzimler, Prostate cancer, benign prostate hyperplasia, asemptomatic inflamatuar prostatitis, oxidative stress, antioxidant enzymes
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: GATA
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Prostat kanseri, erkeklerde en sık karşılaşılan kanser türüdür. Prostat biyopsisi ya da transüretral rezeksiyon sonucu prostat kanserine ek olarak benign prostat hiperplazisi (BPH) ya da asemptomatik inflamatuar prostatit (AİP) gibi patolojik tanıları da sıklıkla görmekteyiz.Ciddi oksidatif stresin DNA hasarı yaparak karsinogenezi başlattığı bilinmektedir. Antioksidan enzimlerde değişiklik olması da bu sürece katkıda bulunmaktadır. Çalışmamızda; prostat kanseri, BPH, AİP ve kontrol gruplarında oksidan-antioksidan dengenin değerlendirilmesi için periferik kan örnekleri alındı. Oksidatif stresin değerlendirilmesi için malonildialdehit (MDA) düzeyi bakıldı. Antioksidan kapasitenin değerlendirilmesi için ise bakır ve çinko bağımlı süperoksit dismutaz (CuZn-SOD), selenyum bağımlı glutatyon peroksidaz (Se-GPX), katalaz düzeyi ve bu enzimlerin kofaktörü bakır (Cu), çinko (Zn), selenyum (Se) düzeyleri değerlendirildi. Prostat kanseri grubunda oksidatif stres artışına bağlı MDA ve buna cevap olarak antioksidan enzimlerden katalaz düzeyinin artışı istatistiksel olarak anlamlı bulundu. BPH grubunda ise Se-GPX, CuZn-SOD, Se, Cu, Zn düzeyleri en düşük düzeyde saptanmış olup değerler kontrol grubuna göre anlamlı bulundu ancak prostat kanseri grubu ile belirgin bir fark saptanmadı. Sonuç olarak prostat kanserinde lipid peroksidasyon artışının belirgin olduğu gözlenmiştir. Açığa çıkan hidrojen peroksit gibi radikallerin temizlenmesi için antioksidan enzimlerin artışı beklenmektedir. Yalnızca katalaz düzeylerinde anlamlı bir artış saptandı. CuZn-SOD düşüklüğü hidrojen peroksit artışına, Se-GPX düzeylerinde düşme ise aşırı tüketime bağlı olabileceği düşünüldü.
Özet (Çeviri)
Prostate cancer is the most common cancer in man. We observe prostate cancer, benign prostate hyperplasia (BPH) or asemptomatic inflamatuar prostatitis (AIP) due to extended prostate biopsy techniques and transurethral resections.It?s known that the serious oxidative stress initiates carcinogenesis by damaging DNA. Also the changes in antioxidant enzymes contributes to this process. In our study we took peripheral blood samples from the prostate cancer, BPH, AIP and the control groups to evaluate the oxidant-antioxidant balance. To understand the oxidative stress we measured the blood levels of malonyl-dialdehyde (MDA); and to evaluate the antioxidant capasity we measured the copper and zinc dependent superoxide dismutase (CuZn-SOD), selenium dependent glutathione peroxidase (Se-GPX), catalase levels and the enzyme cofactors copper (Cu), zinc (Zn), selenium (Se), respectively. Due to increased oxidative stress in prostate cancer group, the MDA and catalase (one of the antioxidant enzymes) levels in response to this increase was statistically significant. We determined the lowest levels of GPX, SOD, Se, Cu, Zn in BPH group and these levels were statistically significant than control group but did not differ significantly with prostate cancer group. As a result we found lipid peroxidation was increased in prostate cancer group. To remove the released radicals such as hydrogen peroxide, antioxidant enzymes are expected to increase in response. We detected significant increase only in levels of catalase. But we couldn?t see the expected increase in levels of SOD and GPX. We thought that decreased level of SOD is due to increased H2O2 level. And increased consumption of GPX cause to the decreased this enzyme level.