19. Yüzyılda batı'daki pozitivist akıl anlayışının Türk düşünürleri üzerindeki etkisi
The influence of western positivist thought on Turkish thinkers in 19.th century
  1. Tez No: 324975
  2. Yazar: MÜRSEL TEKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KAZIM SARIKAVAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Pozitivizm, Türk Düşüncesi, Batılılaşma, Çağdaş Düşünce, Pozitivist Düşünce
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
A.Comte'un sistemli bir hale getirdiği pozitivizm akımı, son dönemTürk Düşünürlerinin birçoğunun ilgisini çekmiş, onları etkilemiştir.Çalışmamızda bu etkiler üzerinde durulmuştur. Bu bağlamda, pozitivizminTürk düşüncesine girişi, yaptığı olumlu- olumsuz etkiler ve doğurduğusonuçların ortaya konması bu tezin konusunu oluşturmaktadır.Bir felsefe sistemi olarak doğruları ve yanlışları tartışılsa da,pozitivizmin Türk düşüncesinde yansımaları önemlidir. Onun etkilediğidüşünürlerin yalnızca birer felsefeci olmayıp aynı zamanda birer siyasetçi,edebiyatçı ve eğitimci oldukları göz önüne alındığında bu etkinin boyutu dagözler önüne serilmektedir. Bu açıdan bakıldığında, tezimizin konusunun nekadar önemli olduğu bir kez daha ortaya çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
The positivist approach which was systematized by A. Comte, had astrong influence on Turkish thinkers. Our study thoroughly emphasizes thisinfluence. In this context the main concern of thethesis is to put forth theintroduction, positive and negative influences of positivism in Turkish thoughtand the consequences that comewith it.Although it?s a problematic area as a philosophical system, positivistimpressions are substantial for Turkish thought. If one takes intoconsideration that Turkish thinkers who are influenced by positivism, are notonly philosophers but also politicians, educators and men of litereture, theimportance of this influence can be understood explicitly. Thus it reveals theimportance of th esubjectmatter of our thesis.KeyWords:1.Positivism2.Turkish Thought3.Westernization4.Contemporary Thought5.Positivist Thought