İdare Hukukunda rücu müessesesinin kamu görevlileri açısından uygulanması
The implementation of the institiution of recourse in Administrative Law with regard to public officers
- Tez No: 325014
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. N. MÜNCİ ÇAKMAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Law, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: İdari sorumluluk, Kişisel kusur, Kamu görevlisi, Rücu müessesesi, İdari yargı
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İdare Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Çalışmanın temel amacı rücu müessesesinin teorik temellerini ve uygulamadaki sorunları aşmak için önerilen çözüm yollarını incelemektir. Bu kapsamda çalışmanın ilk bölümünde sorumluluk hukukuna ilişkin genel bilgilere yer verilerek idarenin sorumluluğu konusundaki temel kurumlara yer verilmektedir. İkinci bölümde rücu kurumunun genel yapısı, kamu görevlisi kavramı ve idare ile kamu görevlisi arasında rücu ilişkisi doğuran kusur halleri incelenmektedir. Üçüncü bölümde ise rücu mekanizmasının işletilmesine ilişkin sorunlu konular ve idare hukuku kurallarına göre rücu mekanizmasının ne şekilde işletilmesi gerektiğine dair görüşler irdelenmektedir.İdare ile zarar gören arasındaki tazminat davası idare hukuku kurallarına göre çözümlenmektedir. Esas davanın devamı niteliğinde olan rücu davasının da idare hukuku kurallarına göre çözümlenmesi gerekmektedir. 1982 Anayasasının konuya ilişkin mevcut kuralları, kamu görevlisinin herhangi bir surette zarar görenin idareye karşı açtığı davanın tarafı olmasına izin vermemektedir. Bu nedenle kamu görevlisinin esas davanın tarafı olması neticesini verecek çözüm yollarının kabulü mümkün gözükmemektedir. Dolayısıyla mevzu hükümler karşısında idare ile kamu görevlisinin taraflarını teşkil ettiği ikinci bir davanın açılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
The main objective of this study is to examine the theoretical basis of the institution of recourse and the solutions that are proposed for over coming the difficulties in practice. In this regard, the first part of this study examines the main legal institutions concerning the liability of the administration by providing information on general concepts of liability law. The second part elaborates on the general structure of the institution of recourse, on the concept of public officer and on the types of fault that cause a recourse relationship between the administration and the public officer. The last part examines problematic issues about the implementation of the recourse mechanism and doctrina suggestions on how this mechanism should be implemented.The lawsuit for damages between the administration and the aggrieved person is settled by the rules of administrative law. The lawsuit for recourse, which constitutes a continuation of the main lawsuit, should also be settled by the rules of administrative law. The relevant provisions of the Constitution of 1982 do not allow the public officer to be a party to the lawsuit, which is filed by the aggrieved party against the administration. Due to this reason, solution methods that lead to a result, in which the public officer becomes a party to the main lawsuit, are not acceptable. Therefore, in light of these legal provisions, the administration should file a seperate lawsuit against the public officer in order to use its right of recourse.KeyWords:1.Administrative liability2.Personal fault3.Public officer4.Institution of recourse5.Administrative jurisdiction