Atabey ağzı (giriş-inceleme-metinler-sözlük)
Atabey dialect (introduction-analysis-texts-glossary)
  1. Tez No: 325282
  2. Yazar: ALİ OSMAN YALKIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Atabey, Ağız, Anadolu, Atabey, Dialect, Anatolia
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 411
Özet
2012'de Atabey ilçesi ve ilçeye bağlı yerleşim yerlerinde yapılan araştırmaların sonucu olan bu çalışmada Atabey ilçesi ve ilçeye bağlı yerleşim yerlerinde yaşayan yerli halkın ağız özellikleri verilmeye çalışılmıştır.?lcenin ve ilceye bağlı yerlesim yerlerinin ağız ozelliklerinin belirlenmesiicin ilce merkezi ve ilceye bağlı yerlesim merkezlerinden derlemeler yapılmıstır.Derlemeler, -genel olarak- Turk Dil Kurumunca tavsiye edilen ?AğızArastırmalarında Kullanılacak Fonetik Transkripsiyon Alfabesi?ndeki sistemegore yazıya gecirilmistir. Ses bilgisi, bicim bilgisi, soz dizimi ve sozluk calısmalarınınsonucunda Atabey ağzının ozellikleri ortaya konulmaya calısılmıstır.Bu calısmada ozellikle Isparta Merkez Ağzı, Afyon Merkez Ağzı, Usak ?liAğızları, Kutahya ve Yoresi Ağızları, Guneybatı Anadolu Ağızları gibi yoreağızlarıyla karsılastırma yapılarak Atabey ağzının diğer yorelerle benzerlikveya farklılık gosteren yonleri belirlenmeye calısılmıstır.?Atabey Ağzı? adlı bu calısma, yorenin tanıtımının bulunduğu ?Giris?bolumu ile ??nceleme? (Ses Bilgisi, Bicim Bilgisi, Soz Dizimi, Sonuc), ?Metinler?ve ?Sozluk? bolumlerinden olusmaktadır.Anahtar KelimelerAtabey, Ağız, Anadolu.İlçenin ve ilçeye bağlı yerleşim yerlerinin ağız özelliklerinin belirlenmesi için ilçe merkezi ve ilçeye bağlı yerleşim merkezlerinden derlemeler yapılmıştır. Derlemeler, -genel olarak- Türk Dil Kurumunca tavsiye edilen ?Ağız Araştırmalarında Kullanılacak Fonetik Transkripsiyon Alfabesi?ndeki sisteme göre yazıya geçirilmiştir. Ses bilgisi, biçim bilgisi, söz dizimi ve sözlük çalış-malarının sonucunda Atabey ağzının özellikleri ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bu çalışmada özellikle Isparta Merkez Ağzı, Afyon Merkez Ağzı, Uşak İli Ağızları, Kütahya ve Yöresi Ağızları, Güneybatı Anadolu Ağızları gibi yöre ağızlarıyla karşılaştırma yapılarak Atabey ağzının diğer yörelerle benzerlik veya farklılık gösteren yönleri belirlenmeye çalışılmıştır.?Atabey Ağzı? adlı bu çalışma, yörenin tanıtımının bulunduğu ?Giriş? bölümü ile ?İnceleme? (Ses Bilgisi, Biçim Bilgisi, Söz Dizimi, Sonuç), ?Metinler? ve ?Sözlük? bölümlerinden oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, which is the result of investigation that has made in Atabey district and residental areas in 2012, the characteristics of dialects of indigenous people who live in Atabey district and residental areas were tried to be identified.Collections have been done from town centre and residental areas to bedetermined the dialect characteristics of Atabey district and residental areas.Collections have been dictated -in general- according to the system in ?ThePhonetic Transcription Alphabet That Will Be Used in Dialect Searches?,advised by The Turkish Linguistic Society. As a result of the phonology,morphology, syntax and glossary works the characteristics of Atabey dialecthas been tried to be presented. In this study, Atabey dialect?s similarities ordifferences according to other places have been determined by comparing withespecially Isparta Centre Dialect, Afyon Centre Dialect, Usak Dialects, Kutahyaand Its Region?s Dialects, Southwestern Anatolian Dialects etc. regions?dialect.This study, which is called ?Atabey Dialect?, comprises of?Introduction? part which includes introduction of the region and ?Analysis?(Phonology, Morphology, Syntax, Conclusion), ?Texts? and ?Glossary? parts.Key WordsAtabey, Dialect, Anatolia.Collections have been done from town centre and residental areas to be determined the dialect characteristics of Atabey district and residental areas. Collections have been dictated -in general- according to the system in ?The Phonetic Transcription Alphabet That Will Be Used in Dialect Searches?, advised by The Turkish Linguistic Society. As a result of the phonology, morphology, syntax and glossary works the characteristics of Atabey dialect has been tried to be presented. In this study, Atabey dialect?s similarities or differences according to other places have been determined by comparing with especially Isparta Centre Dialect, Afyon Centre Dialect, Uşak Dialects, Kütah-ya and Its Region?s Dialects, Southwestern Anatolian Dialects etc. regions? dialect.This study, which is called ?Atabey Dialect?, comprises of ?Introduction? part which includes introduction of the region and ?Analysis? (Phonology, Morphology, Syntax, Conclusion), ?Texts? and ?Glossary? parts.