Üniversite öğrencilerinin mükemmeliyetçiliklerinin yordanması: Ege Üniversitesi Eğitim Fakültesi örneği
Predicting of university students' perfectionism: The example of the Education Faculty of Ege University
- Tez No: 581966
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BARIŞ YAKA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Mükemmeliyetçilik, Akılcı Olmayan İnançlar, Öz Yeterlilik, Perfectionism, Irrational Beliefs, Self Efficacy
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu araştırma, akılcı olmayan inançlar ve öz yeterlilik değişkenlerinin üniversite öğrencilerinde mükemmeliyetçiliği yordama gücünü ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Çok Boyutlu Mükemmeliyetçilik Ölçeği (ÇBMÖ), Akılcı Olmayan İnançlar Ölçeği, Genel Öz yeterlilik Ölçeği ve Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini 2017-2018 eğitim öğretim yılı güz döneminde Ege Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nde farklı bölümlerde okuyan 428 öğrenci oluşturmaktadır. Akılcı olmayan inançlar ve öz yeterlilik değişkenlerinin mükemmeliyetçiliği ve onun alt boyutları olan kendine yönelik mükemmeliyetçilik, başkasına yönelik mükemmeliyetçilik ve sosyal olarak algılanan mükemmeliyetçilik değişkenlerini yordama gücünü ortaya koymak amacıyla çoklu regresyon analizi yapılmıştır. Araştırmanın bulguları incelendiğinde akılcı olmayan inançların mükemmeliyetçilik ve onun alt boyutları olan kendine yönelik, başkasına yönelik ve sosyal olarak algılanan mükemmeliyetçiliği pozitif yönde anlamlı bir şekilde yordadığı görülmüştür. Öz yeterliliğin ise mükemmeliyetçiliği ve onun alt boyutları olan kendine yönelik ve başkasına yönelik mükemmeliyetçiliği pozitif yönde anlamlı bir şekilde; sosyal olarak algılanan mükemmeliyetçiliği ise negatif yönde anlamlı bir şekilde yordadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to predict the perfectionism and its subscales of undergraduated students by variables irrational beliefs and self efficacy. The Multidimensional Perfectionism Scale (MPS), Irrational Beliefs Scale, General Self Efficacy Scale and Personal Information Form prepared by the researcher were used as data collection instruments in this study. The sample of the research is composed of 428 students who are attending different undergraduate programs of Faculty of Education in Ege University in the fall semester of 2017-2018 academic year. Data were analyzed by multiple regression analysis for the purpose of predicting the perfectionism and its subscales of undergraduate students by variables including irrational beliefs and self efficacy. The results of the study have showed that; it was observed that irrational beliefs predicted perfectionism and its sub-dimensions self oriented, other oriented and socially prescibed perfectionism positively. On the other hand, self-efficacy predicted perfectionism and its sub-dimensions of self oriented and other oriented perfectionism positively but predicted socially prescibed perfectionism in a negative way.