Yeme bozukluklarında yüzde emosyon tanımanın değerlendirilmesi
The evaluation of emotion recognition in eating disorders
  1. Tez No: 326307
  2. Yazar: NALAN ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAŞAK YÜCEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: yeme bozuklukları, yüzde emosyon tanıma, aleksitimi, eating disorders, facial emotion recognition, alexithymia
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Yeme bozuklukları genellikle ergenlik ya da genç erişkinlik döneminde başlaması, sıklığının son yıllarda giderek artması nedeniyle psikiyatrik hastalıklar içinde önemli bir hastalık grubunu oluşturmaktadır.Bu araştırmada anoreksiya ve bulimiya nervoza hastalarında, yeme bozukluğunda görülen sosyal işlevsellikteki problemlerde ve hastalığın sürmesinde olası etkisi olduğu düşünülen yüzde emosyon tanıma değerlendirilmiştir. Çalışmaya 15 anoreksiya nervoza ve 17 bulimiya nervoza olmak üzere 32 yeme bozukluğu hastası alınarak yaş, eğitim ve medeni durumu açısından eşleştirilmiş 35 sağlıklı kontrol ile karşılaştırılmıştır. Hasta ve kontrolleri değerlendirmek için Toronto Aleksitimi Ölçeği, Beck Depresyon Envanteri ve SCID-I uygulandı. Yüz afekti resimlerinden (POFA) seçilmiş olanlar deneklerin gösterilen emosyonu tanıma becerilerini saptamak için kullanılmıştır. Her iki gruba Benton Yüz Tanıma Testi, Stroop Testi içeren nöropsikolojik testler uygulanmıştır.Çalışmanın sonucunda yeme bozukluğu hastaları ile kontroller arasında yüzde emosyon tanımada anlamlı fark saptanmamıştır. Ancak hasta alt grupları ayrı değerlendirildiğinde yüzde emosyon tanımada AN grubu hem BN hem kontrollerden kötü performans sergilemişlerdir. Ayrıca hastaların aleksitimi skorları sağlıklı kontrollerden yüksek bulunmuştur.Sonuç olarak, yeme bozukluklarında özellikle anoreksiya nervozalı hastalarda emosyon tanımanın ele alınması sosyal işlevsellikteki problemlerin ve sürdürücü faktörlerin daha iyi anlaşılmasına yardımcı olabilir.
Özet (Çeviri)
Eating disorders, with their onset in adolescence or early adulthood, increasing prevalence and high mortality rates, constitute a salient group of psychiatric disturbances. Therefore, studies examining the factors associated with the etiology of eating disorders are of enormous importance.In this study, we investigated emotion recognition in patients with anorexia and bulimia nervosa as possible factors contributing to their deficits in sosyal functioning and maintenance of eating disorders. 15 patients with anorexia and 17 with bulimia nervosa have been compared with 35 age and education matched control subjects. Toronto Alexithymia Scale, Beck Depression Inventory were obtained from the patients and healthy controls. SCID-I was used for Axis I psychiatric diagnoses. Selected slides from the Pictures of Facial Affect (POFA) (Ekman,1976) were used to determine the subjectsdd ability to identify the emotion portrayed. Both groups were applied neuropsychological tests consisted of Benton Face Recognition and Stroop test.The results have shown that there were no significant differences between patients and controls in their emotion recognition scores. But performance of AN group on emotion recognition were significantly worsed than BN and control groups. Also the patients reported higher levels of alexithymia than controls.In conclusion, evaluation of emotion recognition may lead to a better understanding of problems in social functioning and maintenance of eating disorders, especially in patients with anorexia nervosa.