24 Ocak Kararları ve sosyal yaşama etkisi
24 January Decisions and effect of the social life of these decisions
- Tez No: 326878
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ GÜREL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Sosyoloji, Economics, Sociology
- Anahtar Kelimeler: 24 Ocak 1980 İstikrar Programı, 24 Ocak Kararları, 12 Eylül 1980, Askeri Rejim, 24 January Stability Programme, 24 January decisions, 12 September 1980, Military Regime
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Bu araştırmada, devletin iktisat politikası araçlarını neden ve nasıl uyguladığı, 24 Ocak Kararları öncesinde ve sonrasında sebep olduğu ekonomik ve toplumsal sonuçların incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın ilk bölümünde, ülkenin 1980 öncesinde siyasal, sosyal ve ekonomik alanlarda yaşanan gelişmeler incelenmiştir. Amaç, 24 Ocak Kararlarının alınmasına zemin hazırlayan süreci analiz etmektir. İkinci bölümde, Süleyman Demirel Hükümeti döneminde, Başbakanlık Müsteşarı Turgut Özal tarafından hazırlanan 24 Ocak İstikrar Programının hedefleri incelenmiştir. Bu İstikrar Programı, 12 Eylül 1980'de yönetimi ele geçiren Askeri Rejim Hükümeti döneminde ve 1983-1989 arası Turgut Özal Hükümeti döneminde de uygulanmıştır. Uygulanan ekonomi politikasının ana teması, serbest piyasa ekonomisi, devletin ekonomideki payının azaltılması ve fiyat mekanizmasının işlerlik kazandırılmasıdır. Uygulama aşamasında kurumsal yapının nasıl dönüştürüldüğü, uygulamanın ekonomik ve toplumsal açıdan gelişimi ve sonuçları analiz edilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study main goals are were to analyse why and how the state put its economic policy instruments into practise and observe economical and social conditions of the society before and after 24 January and results of 24 January decisions. On the first part of the study developments in social, political and economical areas in Turkey before 1980 were observed. By doing this the aim was to overview the process that lay the groundwork for 24 January decisions. On the second part of the study 24 January Stability programme?s goals which were prepared by Süleyman Demirel Cabined assistant secretary Turgut Özal were analysed. The Stability programme mentioned here were applied by the military regime which take in hand the management of country in 1980 and by Turgut Özal?s cabinet between 1983 and 1989. The main theme of the economical policy applied during that period was free market economy, decreasing states share-role- in economics, making the marketing (charging) mechanism much more flexible. During the study state?s institutions structural transition, and economical and social development and their results were analysed, too.