Türkiye'de farklı lokasyonlardan toplanan kapari tohumlarının yağ kalitesi ve yemeklik yağ olarak kullanılabilirliğinin araştırılması
Caper seeds collected from different location in Turkey that its research of applicability as edible oil and oil quality
  1. Tez No: 327015
  2. Yazar: ERMAN DUMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET MUSA ÖZCAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kapari, mineral madde, sterol, tohum, tokoferol, toplam fenolik madde, radikal aktivite, yağ, yağ asiti kompozisyonu, Caper, fatty acid, mineral matter, oil, radically activity, seed, sterol, tocopherol, total phenolic matter
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
Bu araştırma da, Türkiye'de farklı lokasyonlardan 2009 ve 2010 yıllarında toplanan kapari meyvesinden elde edilen tohumlardan, 6 farklı numune grubu (C. spinosa var. spinosa, C. spinosa var. aegyptia, C. spinosa var. inermis, C. spinosa var. herbaceae, C. ovata var. canescens, C. ovata var. palaestina) belirlenmiş ve bu çeşitlere ait tohumlardan elde edilen tohum yağlarının ayrı ayrı fiziksel ve kimyasal analizleri yapılarak, kapari tohumlarının yağ kalitesi ve yemeklik yağ olarak kullanılabilirliği araştırılmıştır.Kapari tohumları üzerinde yapılan fiziksel ve kimyasal analizlerde C. spinosa ve C. ovata türlerinde sırasıyla; ham yağ (% 27.74 ? 32.54), selüloz (% 28.14 ? 29.67), kül (% 2.13 ? 2.23), radikal aktivite (% 83.48 ? 83.71), toplam fenolik madde içeriği (1.76 mg/kg - 1,98 mg/kg) ve toplam mineral madde miktarı (19514.60 ppm ? 16995.92 ppm) , tohumlardan elde edilen ham yağlarda ise sırasıyla ortalama; yağ asitleri kompozisyonu (doymuş yağ asitleri % 15.05 ? 9.45, doymamış yağ asitleri % 82 - 91), palmitik asit (% 10.01 - 5.66), oleik asit (% 44.75 ? 39.20), linoleik asit (% 35.16 ? 48.51), linolenik asit (% 0.45 ? 0.60), özgül ağırlık (0.929 ? 0.934), kırılma indisi (20°C) (1.463 ? 1.466), viskozite (20°C) (44.450 mPa -37.545 mPa), erime noktası (-15.8 °C, -17.2 °C), sabunlaşmayan madde sayısı (% 2.21 ? 2.50), sabunlaşma sayısı (193.31 mg/g - 192.13 mg/g), radikal aktivite (% 29.78 ? 26.09), ? ?tokoferol içeriği (3.87 ? 2.63 mg/100gr ), toplam fenolik madde içeriği (1.102 mg/g ? 0.642 mg/g), sterol kompozisyonu (3220 mg/kg - 3298 mg/kg), mumsu madde miktarı (211 ppm - 231 ppm) ve mineral madde miktarı (1969.56 ppm -2170.17 ppm) ortalama değerleri tespit edilmiştir.Sonuç olarak; Türkiye'de geniş bir alanda bol miktarda tespit edilen, C. spinosa ve C. ovata türlerine ait kapari tohum yağlarının yağ asidi kompozisyonu, sterol kompozisyonu, mineral madde kompozisyonu ve diğer özellikleri, diğer yemeklik yağlar ile benzerlik göstermektedir. Bu nedenle, kapari tohum yağlarının yeni bir yemeklik yağ kaynağı olarak kullanılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the seeds obtained from fruit of the caper plant were analyzed by collecting them from different locations in Turkey between 2009 and 2010 years, and from six different locations to generate 6 sample groups ( C. spinosa var. spinosa, C. spinosa var. aegyptia, C. spinosa var. inermis, C. spinosa var. herbaceae, C. ovata var. canescens, C. ovata var. palaestina). First, seed oils were obtained and next these oils were analyzed both by physical and chemical methods, and the results were used to evaluate oil quality and possible utilization as edible oils.The following chemical and physical properties were obtained for the caper seeds: crude oil (27.74, 32.54 %), cellulose (28.14, 29.67 %), ash (2.13, 2.23 %), radically activity (83.48, 83.71 %), the total phenolic content (1.98, 1.76 mg/kg) and mineral composition (19514.60, 16995.92 ppm), as crude oils obtained from seeds, respectively, average; fatty acid composition (saturated fatty acids 15.05, 945 %, unsaturated fatty acids 91, 82 %), palmitic acid (10.01, 5.66 %), oleic acid (44.75, 39.20 %), linoleic acid (35.16, 48.51 %), linolenic acid (0.45, 0.60 %) specific gravity (0.929 - 0.934), refractive index (20°C) (1.463, 1.466), viscosity (22°C) (44.450, 37.545 mPa), melting point (-15.8, -17.2°C), unsaponifiable matter number (2.21, 2.50 %), saponification number (193.31, 192.13 mg/g), radically activity (29.78, 26.09 %), ?-tocopherol content (3.87, 2.63 mg/100g), the total phenolic matter content (1.102, 0.642 mg/g), sterol content (3220, 3298 mg/kg), wax value (211, 231 ppm) and mineral matter amount (1969.56, 2170. 17 ppm).Based on the results, C. spinosa and C. ovata seeds were found to be abundant in many locations in Turkey and their seed oils were determined to have properties similar to those of other vegetable oils, regarding to their fatty acid composition, sterol composition, mineral matter composition and other characteristics. Therefore, caper seed oils are recommended for use as a novel vegetable oil source.