Beden kütle indeksi (BKİ) 18,5 'in altında olan üniversite öğrencilerinin yeme tutumları ile sağlık ve beslenme durumları arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Assessment of the relationship between eating attitudes, health and nutrition status of university students with body mass index below 18,5
  1. Tez No: 538883
  2. Yazar: GÜLCE UYANIK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SABİHA ZEYNEP AYDENK KÖSEOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Üniversite öğrencileri, zayıflık, beden kütle indeksi, yeme tutum testi, beslenme bilgi düzeyi, University students, underweight, body mass index, eating attitude test, nutrition knowledge level
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu çalışma Beden Kütle İndeksi 18,5'in altında olan üniversite öğrencilerinin yeme tutumları ile sağlık ve beslenme durumları arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışmaya Haliç Üniversite'sinde eğitim alan Beden Kütle İndeksi 18,5'in altında olan 19-26 yaş arası 70 katılımcı (59 kız, 11 erkek) dahil edilmiştir. Katılımcılara kişisel özellikleri, sağlık durumlarını ve beslenme alışkanlıklarını belirten sorular, yeme tutum testi, besin tüketim sıklığı, bir günlük besin tüketim kaydını içeren anket uygulanmıştır. Yapılan çalışmada öğrencilerin boy ölçümleri 1,6 ile 1,9 m arasında ve ortalama 1,67±0,08 m; kilo ölçümleri ise 40 ile 65 kg arasında ortalama 48,80±5,02 kg; beden kütle indeksi hesaplanan değerleri ise 15 ile 18,6 kg/m2 arasında olup ortalama 17,48±0,84 kg/m2'dir. Yeme tutum puanları ortalama 15,84±6,62 saptanmıştır. Puanlara göre öğrencilerin %95,7'sinde yeme bozukluğu saptanmazken, %4,3'ünde yeme bozukluğu saptanmıştır. Öğrencilerin %15,7'sinin her zaman öğün atladığı görülmüş olup günlük aldıkları ortalama enerji miktarı 1264,49±444,91 kkcal bulunmuştur. Günlük enerjinin ortalama %47,34'ü karbonhidratlardan, %15,10'u proteinden, %36,75'i yağlardan geldiği tespit edilmiştir. Öğrencilerin %21,4'ü sigara, %5,7'si alkol kullanmaktadır. Öğrencilerin lif, vitamin ve mineral ölçümleri değerlendirildiğinde; vitamin C'nin alımının normal değerlerde olduğu, lif, vitamin A, vitamin D, vitamin B12, folat, kalsiyum, çinko ve demirin günlük alımının önerilen değer aralığının altında olduğu gözlemlenmiştir. Bu da bize öğrencilerin günlük alınması gereken besin öğelerini yeteri kadar almadıklarını, yeterli ve dengeli beslenemediklerini göstermektedir. Veriler NCSS (Number Cruncher Statistical System) 2007 ve BEBİS (Beslenme Bilgi Sistemi) ile değerlendirmeye alınmıştır.
Özet (Çeviri)
ASSESSMENT OF THE RELATİONSHİP BETWEEN EATİNG ATTİTUDES, HEALTH AND NUTRİTİON STATUS OF UNİVERSİTY STUDENTS WİTH BODY MASS İNDEX BELOW 18,5 This study was carried out to evaluate the relationship between eating attitudes and health and nutrition status of university students whose body mass index was below 18.5. The study included 70 people (59 girls, 11 boys) aged between 19 and 26 years, whose body mass index was below 18,5 in Haliç University. Participants were asked a questionnaire including their personal characteristics, health status and eating habits, eating attitude test, frequency of food consumption, and a daily food consumption record. In the study, the height measurements of the students were between 1,6 and 1,9 m and the mean was 1,67 ± 0,08 m; mean weight measurements between 40 and 65 kg average 48,80 ± 5,02 kg; The calculated values of body mass index are between 15 and 18,6 kg / m2 and the average is 17,48 ± 0,84 kg / m2. Eating attitude scores were found to be 15,84 ± 6,62. According to the scores, 95,7% of the students did not have eating disorder and 4.3% had eating disorder. It was seen that 15,7% of the students always skipped meals and the average energy amount they took was found as 1264,49 ± 444,91 kkcal daily. The average daily energy of 47,34% of the carbohydrates, 15,10% of the protein, 36,75% was found to come from fat. 21,4% of the students use alcohol and 5,7% use alcohol. When the fiber, vitamin and mineral measurements of the students were evaluated; vitamin C, vitamin D, vitamin B12, folate, calcium, zinc and iron were found to be below the recommended value range. This shows us that the students do not take enough of the nutrients that should be taken daily, they cannot eat enough and balanced. The data were evaluated with NCSS (Number Cruncher Statistical System) 2007 and BEBIS (Nutrition Information System).