Endeks vadeli işlem sözleşmeleri (Futures) ile portföy riskinden korunma: Vadeli işlem ve opsiyon borsası'nda bir uygulama
Hedging of portfolio risk by using ındex futures contract: An application for Turkish derivatives exchange
- Tez No: 328633
- Danışmanlar: PROF. DR. İHSAN ERSAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Endeks futures sözleşmeleri, portföy riskinden korunma, Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası, Index futures contract, hedging of portfolio risk, Turkish Derivatives Exchange
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Finansal sistemde giderek artan belirsizlik ve fiyat dalgalanmaları nedeniyle artan risklerden biri olan portföy riskinden korunma da sağladığı işlem ve maliyet avantajları nedeniyle yaygın olarak kullanılan risk yönetim stratejilerinden biri endeks vadeli işlem (futures) sözleşmeleridir. Bu çalışmada İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB) işlem gören İMKB 100 endeksinde yer alıp İMKB 30 endeksinde yer almayan hisse senetlerinden oluşturulan portföyde hisse senedi fiyatlarında meydana gelen değişimlere karşı tam korumanın sağlanıp sağlanamayacağının test edilmesi amaçlanmıştır. Bu doğrultuda Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası'nda (VOB) işlem gören VOB-İMKB 30-100 endeks farkı vadeli işlem sözleşmesi kullanılmıştır. Elde edilen sonuca göre, VOB-İMKB 30-100 endeks farkı vadeli işlem sözleşmesi ile portföy riskine karşı tam korumanın sağlanabildiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Portfolio risk is one of the growing risks due to the increasing uncertainty and price fluctuations in financial system. Index futures contracts are widely used for hedging portfolio risk as a risk management strategy by its transaction and cost advantages. In this thesis, a portfolio is comprised from stocks which are traded in Istanbul Stock Exchange (IMKB), included in IMKB 100 index but not in IMKB 30 index. For testing hedging of changes in stock prices with this portfolio, TurkDEX-ISE 30-100 Index Spread Futures Contract is used which is traded in Turkish Derivatives Exchange. As a result of this, it is indicated that TurkDEX-ISE 30-100 Index Spread Futures Contract provides hedging of portfolio risk.