Ortaöğretim biyoloji ders kitaplarında yer alan deney ve etkinliklerin karşılaştırılması: Türkiye ve Kaliforniya eyaleti örneği
The comparison of secondary education biology textbooks with regards to the experiment and activities: Turkey and the state of California examples
  1. Tez No: 328845
  2. Yazar: GÜLSÜM BİLGİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA YEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Eğitim ve Öğretim, Biology, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Ortaöğretim, biyoloji, ders kitabı, deney, etkinlik, Türkiye, ABD, Secondary school, biology, textbook, experiment, activity, Turkey, U.S.A
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Öğretmenliği Eğ. Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyoloji Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu araştırmanın amacı, Türkiye'de ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD)'nin Kaliforniya eyaletinde ortaöğretimde kullanılan biyoloji ders kitaplarının deney ve etkinlikler yönünden karşılaştırmasını yapmak ve deney-etkinlik bölümünün geliştirilmesine katkı sağlamaktır.Çalışma, nitel bir araştırma olup, tarama modeli kullanılmıştır. Ortaöğretim biyoloji ders kitapları çalışmaya doğrudan kaynaklık etmektedir. Buna bağlı olarak, tarama modeli çeşitlerinden yazılı döküman inceleme tekniği ile çalışma yürütülmüştür. Deney ve etkinlik bölümleri incelenen biyoloji ders kitapları: Türkiye'de Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından 2010 yılında basılan, Biyoloji 9, 10 ve 11 ve 2011 yılında basılan Biyoloji 12; Kaliforniya'da ise, 2004 yılında Pearson Prentice Hall yayınevinden basılan Biyoloji adlı ders kitabıdır.Her iki ülke ortaöğretim biyoloji ders kitaplarındaki deney ve etkinlik kısımları; tasarım ve öne çıkarılan kavramlar yönünden incelenmiştir. Çalışma sonunda; ünite başlıkları, deney-etkinlik sayfa düzeni, yer verilen güvenlik sembolleri ve etkinliklerde sıkça kullanılan materyallerin benzer olduğu sonucuna varılmıştır. Ayrıca, Türkiye'deki biyoloji ders kitaplarında şu konularda problemler tespit edilmiştir: etkinliklerin adlandırılması ve tanıtımı, öğrencilerce zor algılanan ünitelerdeki etkinliklerin sayıca azlığı, güvenlik sembollerinin kullanımı.
Özet (Çeviri)
The main aim of the study is to investigate the experiments and activities which are used in the secondary education biology textbooks in Turkey in comparison to the experiments and activities which are used in the secondary education biology textbook in the State of California of the United Sates of America and to provide support for the improvement of the experiment-activity chapter.In this quantitive study, a scanning model is used. Secondary education biology textbooks are the main source of the study. Given that fact, the study is carried out by using a written document investigation technique which is one type of scanning model. For Turkey, the books, Biology 9, 10 and 11 printed in 2010 by Ministry of Education and Biology 12 printed in 2011 for California, the course book named as Biology printed by publisher Pearson Prentice Hall is the book whose experiment and activity chapters are the subject of the investigation of this study.Experiment and activity chapters existing in the secondary education biology textbooks in both countries are investigated regarding the shape, content and distinguishing concepts. As a result of the investigation, it is concluded that unit headers, experiment-activity page layout, existing security symbols and commonly usedmaterials in the activities are similar. Moreover, the author determines the following problems in the Turkish biology textbooks: naming and presenting the activities, lack of activities in some topics in which the students have difficulty to comprehend, misusage of security symbols.