Acquisition of English collocations by adult Turkish L2 learners
İngilizce eşdizimli sözcüklerin ikinci dil olarak İngilizce öğrenen yetişkin Türkler tarafından edinimi
  1. Tez No: 330089
  2. Yazar: ALİ BIÇKI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE SOFU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Education and Training, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Collocations, Second Language Acquisition, Error Analysis, L1 Influence, Collocational Errors
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 190
Özet
Bu çalışmanın amacı İngilizce öğrenen yetişkin Türklerin, akademik yazım dilinde sıkça yaptıkları hataları belirleyerek bunları sınıflandırmak, ad ve eylemlerce oluşturulan eşdizimli öbekler temelinde ad ve/veya eylemlerin edinimdeki süreç ve problemlerini ortaya koymak ve bu hatalar üzerindeki varsa anadil etkisini belirlemektir. Çalışma ICLE-TRCU derlemi kullanılarak yürütülmüş ve bu derlem içinde yer alan 177 kompozisyon taranarak incelenmiş ve elde edilen sonuçlar çeşitli ölçütlerle sınıflandırılarak bir hata derlemi olarak kaydedilmiştir. Elde edilen hata derlemindeki veriler incelenerek kullanım uygunluğu, dilbilgisel doğruluk gibi ölçütler kullanılarak tekrar sınıflandırılmıştır. Elde edilen veriler ışığında öğrencilerin yarı-sabit eşdizimler, varoluş, varlık ve zaman ilişkileri bildiren eylemleri ve bunların oluşturduğu eşdizimleri ve söylem aktarımı sonucunda uyumsuz olarak edilgen yapıları kullandıkları ve yaratıcı kullanımlara yöneldikleri gözlemlenmiştir. Anadilin belirgin bir etkisi olduğu saptanmış ve bu etkinin adıllardan çok eylemlerde görüldüğü belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The main aim of this study is to pinpoint common mistakes Turkish adult advanced EFL learners commit in academic writing. The study was conducted to display these common errors with a focus on verb-noun collocations in order to determine the influence of L1 Turkish on these errors if any, and to identify possible problems involving either the verbal or nominal component of collocations. The study was conducted on ICLE-TRCU and all 177 essays were scanned and the errors identified were recorded into an error database. The data was then classified according to various criteria, and the resultant data was analysed normatively for felicity and grammatical accuracy. In the light of the observed patterns we have observed that learners have problems with semi-restricted collocations, occurrence, existence/relationship and aspectual verbs and their collocations, and as a result of semantic and discourse transfer they tend to have creative constructions, and redundant and sometimes infelicitous passives. Also, we have observed that L1 has significant effect on the construction of deviant collocations and that deviance occurs with the verbs rather than nominals.