Ebeveynlerin okul öncesi eğitim ile ilgili görüşleri ve bu eğitimden beklentileri: Devrek ilçesi örneği
Parents' wievs about preschool education and their expectations from this education: The example of Devrek district
- Tez No: 330265
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYSEL TÜFEKCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: okul öncesi eğitim, ebeveynlerin okul öncesi eğitim görüşleri, ebeveynlerin okul öncesi eğitimden beklentileri, anasınıfı, Preschool education, parents? views of preschool education, parents? expectations from preschool education, kindergarten
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Okul Öncesi Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Araştırmanın amacı ebeveynlerin okul öncesi eğitime ilişkin görüş ve beklentilerini çeşitli değişkenler açısından incelemektir. Araştırmanın örneklemini 2011-2012 öğretim yılında Zonguldak ili Devrek ilçesindeki 7 resmi ilköğretim okulu bünyesinde bulunan 12 anasınıfına (5-6 yaş) devam eden 231 çocuğun ebeveyni oluşturmuştur. Ebeveynlerin okul öncesi eğitim hakkındaki görüş ve beklentilerine ait veriler, araştırmacı tarafından geliştirilen anket ile toplanmıştır. Ankette ebeveynlerin demografik bilgileri ile onların okul öncesi eğitime ilişkin görüş ve beklentilerine yönelik sorular yer almıştır. Araştırma verilerinin yüzde ve frekanslarına bakılmış, değişkenler arası ilişki için de ki-kare analizi yapılmıştır.Örneklemi oluşturan ebeveynlerin çoğunluğu ev hanımı annelerdir. Ebeveynlerin büyük çoğunluğu, okul öncesi eğitimin gerekli olduğunu, bu eğitimin devlet tarafından ücretsiz olarak sunulması ve zorunlu olması gerektiğini düşünmektedir. Çoğunluğu, çalışsalar da çalışmasalar da çocuklarını anasınıfına göndereceklerini belirtmiştir. Okul öncesi eğitimin önemine ve gereğine inanan ebeveynler, çocuğu ilkokula hazırlamasını ve sosyal beceriler kazandırmasını beklemektedir.Eğitim kurumundan okul binasının ve anasınıfının fiziksel ve donanımsal özelliklerine ilişkin beklentileri yüksektir. Ebeveynler, öğretmen ile ilgili yüksek beklentilere sahiptir. Çocuğa ve kendilerine karşı tutumunu ve öğretmenlik ile ilgili eğitim ve deneyimini önemsemektedirler. Uygulanan eğitim programından çocuğun eğitimine yönelik konularda beklentileri daha yüksek iken özellikle okul ve sınıf içi aile katılımı gerektiren konularda biraz daha düşüktür. Çocuktan beklentilerin çok yüksek olduğu, ebeveynlerin en çok okul öncesi eğitimin çocuklarına kazandırdıklarını önemsediği görülmektedir.Araştırma sonuçlarına göre ebeveynlerin görüş ve beklentileri, bütün değişkenlerden bağımsız olarak okul öncesi eğitimin önemli ve gerekli bulunduğunu; kurumdan, öğretmenden, programdan ve çocuktan beklentilerin yüksek olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to examine parents' views of and expectations from preschool education according to several variables. The sample of the study was consisted of 231 parents whose (5-6 years of age) children has been attending to 12 kindergartens within 7 public elementary school in the district of Devrek, Zonguldak during 2011-2012 academic year. The data for parents' views and expectations about preschool education were collected using a questionnaire developed by the researcher. The questionnaire included questions aimed to collect demographic information of the parents and information about parents' views of and expectations from preschool education. The data were analyzed by frequency and percentage calculations. In addition, chi-square analysis was conducted to examine weather parents' views of and expectations from preschool education differed according to the above mentioned variables.The great deal of the parents was housewife mothers. The vast majority of parents indicated that preschool education was necessary and it needed to be part of the mandatory education system. Besides, the parents responses indicates that they believe preschool education needed to be offered free of charge by the state. The parents? responses also indicate that chose preschool education for their children regardless of their work status. Parents who believe in the importance and the necessity of pre-school education expect preschool to prepare their children for the primary school and to teach social skills.Parents' response indicates high expectations regarding physical characteristics and equipments of the school buildings and kindergarten classrooms. They also showed high expectations from teachers. Teachers' education level and job experience were important for the parents. As for the preschool education programs, parents' has high expectations regarding child education but has lower expectations regarding parents' participation issues. Furthermore the result indicates that parents pay more attention to what their children might gain as a result of preschool education and high expectations in this regard.According to research results; regardless of all the variables, parents' views and expectations indicate importance and necessity of preschool education and they have high expectations from the school, teacher, the program and their children.