Gecekondu olgusunun sosyal ve mekansal açıdan incelenmesi-kullanıcıların memnuniyet düzeyinin ölçülmesi; Antalya-Beşkonaklılar Mahallesi örneği
Analysis of shanty effect in terms of social and spatial angles-measurement of users satisfaction level; the example of Beskonaklilar neighbourhood in Beskonaklilar, Antalya
- Tez No: 330847
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SIDIKA ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Antalya, shanty, user satisfaction, place standart.2012, 166 Pages
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
Göç; çeşitli sebeplerle bireylerin veya toplulukların bir yerleşim yerinden başka bir yerleşim yerine gitme eylemini anlatmaktadır. Türkiye'de kırsal kesimlerden kentlere çok hızlı bir göç hareketi olduğu gözlemlenmektedir. Bu göçler de kentleşmeyi beraberinde getirmektedir. Gerek altyapı gerekse iş imkanı açısından oluşan taleplerin karşılanması bu hızlı kentleşme karşısında zorlaşmakta; bu ise kentte gecekondu alanlarının oluşmasına neden olmaktadır.Antalya ili ülkemiz ortalamasının çok üstünde göç alan bir ildir. Antalya 81 il içerisinde aldığı göç ve net göç rakamı ile 3. net göç hızı büyüklüğü ile 2. sıradadır (TUİK). Bu nedenle gecekondu kent için kaçınılmaz bir sorundur.Bu çalışmada Antalya ili Kepez ilçesinde bulunan Beşkonaklılar mahallesi ele alınmıştır. Bölgede yaşayan gecekondu kullanıcılarının konutları, memnuniyetleri, memnuniyetsizlikleri, beklentileri alan çalışması anket çalışması ve röloveler ile incelenmiştir.Birinci bölümde çalışmanın amacı, kapsamı ve çalışma alanı tanıtılmıştır.İkinci bölümde gecekondu kavramı ele alınmış, kavram her yönüyle açıklanmıştır. Ayrıca gecekondunun ülkemizdeki gelişimi ve oluşum nedenleri üzerinde durulmuştur.Üçüncü bölümde yapılan çalışmanın metodolojisi ve dördüncü bölümde ise alanda yapılan anket rölove çalışmalarından elde edilen bulgular tartışılmıştır. Bu bölümde kullanıcıların demografik özellikleri, memnuniyet-memnuniyetsizlikleri ele alınmıştır.Beşinci bölümde ise çalışmanın sonuçları ve sorunun çözümüne yönelik önerileri üzerinde durulmuştur.Anahtar Kelimeler; Antalya, gecekondu, kullanıcı memnuniyeti, mekan standartları.2012, 166 Sayfa
Özet (Çeviri)
Migration refers to the act, individuals? or communities? moving from one residential area to another. It is observed that there is a rapid immigration from countryside to urban. These immigrations result in urbanization. Meeting the demands for both infrastructure and business opportunity is getting more difficult and that ends up with the form of shanty areas.Antalya city is allowing immigrants compared to the average of our country. It is in second rank with its immigrant and net immigrant figure and 3. Net immigration speed among 81 cities. So, the problem, shanty, is inevitable for a city.In this study, Beskonaklilar Neighbourhood in Kepez, Antalya has been dealt. Houses of shanty residents, their satisfaction/discontent, and expectation are analyzed by poll study and relief.In the first section, the aim, scope and working area of this study were introduced. In the second section, the term, shanty, was discussed and explained at all points. Furthermore, development and generation reasons of shanty were emphasized. In the third section, the methodology of the study was dealt. In the fourth section, findings obtained in poll study and relief were discussed. In this section, demographic features, satisfaction/discontent of users were dealt. In the fifth section, the results of the study and suggestions for solution of the problem were emphasized.