6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu'nda muhasebe mesleği ve denetim uygulamalarına getirilen yenilikler: Batı Akdeniz Bölgesinde faaliyet gösteren muhasebe meslek mensupları üzerine bir araştırma
- Tez No: 428673
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OSMAN AKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yeni Türk Ticaret Kanunu, Muhasebe Mesleği ve Denetim Uygulamaları, Bağımsız Denetim, New Turkish Commercial Code, Accounting and Auditing Practices, Independent Auditing
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu'ndan önce yürürlükte olan 6762 Sayılı Türk Ticaret Kanunu, yakın bir tarihe kadar Türk Hukuk mevzuatındaki yerini korumuştur. Ancak tüm dünyada yaşanan ekonomik, teknolojik, sosyal ve ticari alandaki gelişmeler ülkemizi de etkilemiş ve mevcut kanun günümüz ihtiyaçlarını karşılamakta yetersiz kalmıştır. Bu gelişmeler, Avrupa Birliğinin (AB) kurulup küresel, ekonomik, ticari ve siyasi güç haline gelmesi; dünya ticaretinde yeri etkisi olan, ekonomik, bölgesel birliklerin çalışmaya başlamaları; işletmeler arası ilişkilerin yani şirketler topluluklarının artmasıdır. Bundan dolayı 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu, 13.01.2011 tarihinde yasalaşmış ve 14.02.2011 tarih ve 27846 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanarak 01.07.2012 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Yeni kanunla birlikte muhasebe mesleği ve uygulamalarına da birtakım yenilikler getirilmiştir. Bu değişiklikler; defter tutmaya ilişkin yükümlülükler, envanter, finansal tablolar, Türkiye Muhasebe Standartları ve bağımsız denetimdir. Özellikle bağımsız denetim, ABD ve Avrupa da gelişmiş ülkelerde meydana gelen muhasebe ve denetim skandalları sonucu finansal piyasalara olan güveni sarsılan yatırımcıların güvenini tekrar kazanmak için zorunlu hale gelmiştir. Tüm gelişmelere paralel olarak tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de sermaye şirketlerine bağımsız denetim uygulaması zorunlu hale getirilmiştir. Tüm gelişmeler ışığında çalışmanın son bölümünde, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun getirdiği yenilikler hakkında, Batı Akdeniz Bölgesinde faaliyet gösteren muhasebe meslek mensuplarının görüşleri tespit edilerek değerlendirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The 6762 Turkish Commercial Code maintained its place in the history of Turkish law legislation until Turkish Commercial Code numbered 6102. Worldwide economic, technological,commercial and social developments have affected to country and the existing laws were insufficient to meet the needs of today . These developments are the establishment of European Union (EU) and becoming a global, economic, commercial and political power ; the effect of economic and regional associations's cooperatative works; increase in the business relationships in other words increase in the corporate community. Therefore, the Turkish Commercial Code No. 6102, enacted on 13.01.2011 and published in the Official Gazette No. 27 846 on 14.02.2011 came into force on 01.07.2012. With the new law, many innovations have been introduced about the accounting profession and its practice. These changes are liabilities related to bookkeeping, inventory, financial statements, accounting standards of Turkey and independent auditing. In particular, the independent audit has become imperative to restore the investors' confidence which diminished after accounting and auditing scandals in the occurred in the US and Europe and developed countries. As well as these countries,independent auditing has been made mandatory to capital companies in Turkey. With all these developments, in the last part of the study, opinions of professional accountants who operate in the western Mediterranean region, about innovations of the Turkish Commercial Code 6102, have been evaluated.