Hayat dergisinde (1956-1960) kadının meta olarak sunumu ve popülerleştirilmesi
The presentation of woman as meta in the magazine Hayat and the popularization of woman
  1. Tez No: 331250
  2. Yazar: SERKAN PINARCI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET CAN DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın”, Hayat”, Meta”, Woman, Hayat, meta
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 327
Özet
Dünya var olduğundan beri üretimle ayakta durmaktadır. Üretimin ana kaynağı ise hep insan olmuştur. Ancak üretim denilen olgu makineyle tanışınca işler eskisi gibi gitmemeye başlamıştır. Toprağa demir değmiştir. Demir değen toprağın üretimi artmış insana olan ihtiyacı azalmıştır. İnsanlar ise şehre akın etmiştir. Çünkü toprağa değen demir, aynı zamanda şehri şehir yapan olmuştur. Şehirli olunca ev halkının hepsi için dışarıda iş hayatı başlamıştır. Bu arada insanlara üretmeden tüketmenin yolları gösterilmiştir. İnsanların temel ihtiyacı üretmeye değil tüketmeye dönüşmüştür.“Kadın”lar ise bu tüketimin tam ortasına yerleştirilmiştir. Böylece“kadın”ların tüketime yönlendirilmesi, magazin dergiciliğinin üzerinde en çok durduğu konulardan biri haline gelmiştir. Magazin dergilerinin içerikleri bu tüketime hizmet etmek üzere biçimlendirilmiştir. Bu dergilerde en çok da“kadın”lar üzerinden“kadın”ları tüketime yönlendirme çabası görülmüştür. Bu yönlendirmede malzeme olarak“kadın”ın bedeni kullanılmıştır. Çalışmaya konu olan“Hayat”dergisinin tercih edilmesinin sebebi ise“kadın”çıplaklığını öne çıkarması, bedeni reklamlarda ve haberlerde aracılandırmasıdır.“Hayat”dergisi incelenirken Van Dijk'ın“Eleştirel Söylem Analizi”yöntem olarak seçilmiştir. Bu yöntemden yola çıkılarak“Hayat”dergisinin 1956-1960 yılları arasında çıkan sayıları makro-mikro yapı analizi içinde ele alınmıştır. Çalışma kapsamında haberlerde, reklamlarda ve görsel malzemede“kadın”ın“meta”olarak kullanıldığının ispatına çalışılmıştır.“Kadın”ların özellikle hangi öğelerin yanında verildiği ya da tam tersine hangi öğelerin“kadın”ların yanında görsellik açısından sunulduğu incelenmiştir. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde dünyada ve Türkiye'de dergicilikten, dergiciliğin tarihçesinden bahsedilmiştir. İkinci bölümde“kadın”bedenine, nesne-“meta”unsurlarına, cinselliğe, tüketime ve“kadın”ın tüketime katılımına değinilmiştir. Üçüncü bölümde ise tezin yöntemi, yöntemin uygulanışı ve“Hayat”dergisinde“kadın”ın sunumu incelenmiş ve elde edilen bulgulara yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The world has been standing thanks to production since it existed. The main source of production has been humans. However, things were no longer the same when production met machines. Iron touched soil. The fertility of soil which the iron touched has increased, while its need for humans decreased. People rushed into cities. Because the iron that touched the soil was what made city“city”at the same time. Working life outside began for the families when they became city-dwellers. They were shown ways of consuming without producing in the mean time. People's main need turned into consumption instead of production. And women were placed in the center of this production. Thus, the fact that women were led to consumption has become one of the topics that magazine publishing has focused most. The content of magazines has been structured in order to serve this consumption. In these magazines, efforts to lead women to consumption have been seen most. Woman's body was used as the material in this path. The reason why the magazine“Hayat”that is the subject of study has been chosen is that it drove forward woman's nakedness and used it as the agent. While the magazine“Hayat”was examined, Teun A. Van Dijk's“Critical Discourse Analysis”was used as the technique. Through this technique, the numbers of the magazine“Hayat”between years 1956-1960 were handled within macro-micro analysis. Within the concept of the study, the fact that women are used as“meta”in the news, advertisements and visual materials were tried to be proven. Which elements women are used with or in contrast which elements are presented with women as visuals were examined. The study consists of three parts. The first part includes magazine publishing in the world and in Turkey, the history of magazine publishing. The second part touches upon women's body, object-“meta”elements, sexuality, consumption and the participation of women in consumption. And in the third part the technique of the thesis, how the technique is applied and the presentation of women in the magazine Hayat are examined and the findings are included.