Halk elinde yetiştirilen simmental, isviçre esmeri, güney anadolu kırmızısı ve boz ırk sığırlarında beta-laktoglobulin gen polimorfizminin pcr-rflp yöntemi ile belirlenmesi
Detection of beta-laktoglobulin gene polymorphism with pcr-rflp method in simmental swiss brown south anatolian red and turksih grey cattle breeds at villages
- Tez No: 331364
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLAL AKYÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Beta-laktoglobulin, RFLP, Genetik belirteç, Sığır
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Bu çalışmada Türkiye?de yetiştirilen sığır ırklarından Simmental, İsviçre Esmer, Güney Anadolu Kırmızısı ve Boz Irk sığırlarında beta-laktoglobulin geninin allel yapılarının RFLP yöntemi ile belirlenmesi amaçlanmıştır. Projenin materyalini, halk elinde yetiştirilen 75 baş Simmental, 75 baş İsviçre Esmeri, 40 baş Güney Anadolu Kırmızısı ve 40 baş Boz Irk oluşturmuştur. Beta-laktoglobulin allellerinin belirlenmesinde uygulanan PCR işlemini takiben elde edilen PCR ürünleri HaeIII endonükleaz enzimi ile kesilmiştir. Beta-laktoglubulin geni için incelenen ırklarda en yüksek AA genotip frekansı Simental ırkında, en yüksek BB genotip frekansı Güney Anadolu Kırmızısı (GAK) ırkında ve en yüksek AB genotip frekansı Boz Irk ve İsviçre Esemeri ırklarında görülmüştür. İncelenen ırklardan GAK ırkında B allelinin frekansı, Simmental ırkında ise A allelinin frekansıe yüksek bulunmuştur. Çalışma sonunda incelenen ırkların Beta-laktogrobulin lokusu yönünden Hardy-Weinberg dengesinden sapma görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this work was to examine the allele structures of beta-lactoglobulin gene with RFLP method in Simmental, Swiss Brown, South Anatolian Red and Turkish Grey cattle breeds that have been raised in Turkey. The material of the project, 75 head of Simmental, 75 head of Swiss Brown, 40 head South Anatolian Red and 40 head Turkish Grey cattle have formed that have been raised in Turkey. In order to determine the beta-lactoglobulin alleles in PCR products, the PCR products were digested with HaeIII endonuclease enzyme. The AA genotypic frequency was found the highest in the Simmental breed; the BB genotypic frequency was found the highest in the South Anatolian Red (GAK) breed and the AB genotypic frequency was found the highest in the Turkish Grey and Swiss Brown breeds in beta-lactoglobulin gene. In this study, the B allele frequency was found higher than the A allele in GAK cattle breeds. But, the A allele frequency was found higher than the B allele in only the Simmental breed. End of the study, Hardy-Weinberg equilibrium wasn?t in Beta-lactoglobulin locus in examined all three breeds. Key World: Cattle; Beta-lactoglobulin; Genetic marker; RFLP.