Distal hipospadiaslı çocuklarda prepisyum kan akımı ve mikrovasküler dansitenin incelenmesi
Preputial blood flow and microvessels density in children with distal hypospadias
- Tez No: 331445
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÇAĞRI SAVAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Cerrahisi, Pediatric Surgery
- Anahtar Kelimeler: Distal Hipospadias, Kan akımı, Laser doppler Flowmeter, Mikrovasküler yoğunluk, Distal Hipospadias, Laser dopler Flowmeter, Blood Flow, microvessel density
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 42
Özet
AMAÇ: Bu çalışmada, ?üretra gelişimindeki defektle orantılı olarak ventral prepisyumdaki damarlanmada ve kan akımında da bir azalma olur? şeklinde bir hipotez kuruldu. Bunu kanıtlamak için, hipospadiak prepisyumların ventral ve dorsal kan akımlarını lazer doppler cihazı ile ölçerek mikrovasküler kan akımları arasındaki farklılıkları tespit etmek, ventral ve dorsal prepisyum kan akımları ve mikrovasküler dansiteleri arasında bir bağlantının olup olmayacağının belirlenmesi amaçlandı.GEREÇ VE YÖNTEM: Hipospadiaslı ve normal çocukların prepisyumlarının distalinin, ventral ve dorsalindeki mikrovasküler kan akımı ölçmek amacıyla laser doppler cihazı ve probu kullanılmıştır. Çalışmada Hipospadias grubu 16 ve kontrol grubun 28 normal prepisyuma sahip çocuklardan oluşacak şekilde gruplandırılmıştır. Daha sonra hipospadias grubu kendi içerisinde intakt prepisyum (n: 8) ve intakt olmayan prepisyum (n: 8) şeklinde ikiye ayrılarak incelenmiştir. Hastaların hepsi genel anestezi altında uyutulduktan ve intube edildikten sonra hipospadias onarımı ve sünnet yapılacak hastalarının penisinin distal prepisyumunun dorsaline ve ventraline laser doppler probu yapıştırılmış, 10 adet mikrovasküler kan akımını ölçümü yapılmıştır. Aynı işlem aynı şartlarda sünnet yapılacak normal çocukların prepisyumlarında da gerçekleştirilmiştir. Hipospadias hastaların hipospadias onarımı ve normal çocuklara sünnet işlemi gerçekleştirilmiştir. Sonrasında alınan örnekler immünohistokimyasal yöntemle CD31 ile boyama yapılarak mikrovasküler yapılar görünür hale getirilmiş ve damarların sayımı yapılmıştır.BULGULAR: Kontrol ve hipospadias grupları arasında yaş ile ventral ve dorsal prepisyum kan akımları açısından anlamlı fark bulunmamıştır (p>0,05). Ancak, prepisyum ventral ve dorsal mikrovasküler yoğunlukları hipospadiaslı çocuklarda kontrole göre anlamlı derece düşük bulunmuştur. (p0,05). Ancak, her iki hipospadias alt grubu kontrol ile karşılaştırıldığında yaş ile ventral ve dorsal prepisyum kan akımları arasında anlamlı fark saptanmazken (p>0,05); ventral ve dorsal prepisyumun mikrovasküler yoğunlukları hipospadas alt gruplarında kontrole göre anlamlı derecede azalmıştır (p0,05).SONUÇ: Distal hipospadias hastalarının prepisyumlarının ventral ve dorsal kan akım değerleri ile kontrol grubu arasında ve intak prepisyumlu hipospadias hastaları ile intak olmayan distal hipospadias hastaları prepisyum kan akımları arasında fark bulunamamıştır. Ancak hipospadias hastalarında prepisyum ventral mikrovasküler yoğunluğu kontrol grubuna göre düşük bulundu.
Özet (Çeviri)
AIM: A decreased microvessel density of the distal hypospadiac prepuce has been shown previously. Inthisstudy, it is aimed to investigate if there is a similar decrease in preputial bloodflow in paralel with microvessel density , and the effect of preputial morphology on blood flowand microvessel density in patients with distal hypospadias.MATERIAL and METHOD: 16 children with distal hypospadias were included in thestudy. Age-matched 28 healthy children undergoing routine circumsicion were served as controls. Hypospadiac patients were divided in to two subgroups according to preputial morphologyas ?hooded?(n=8) and ?intact?(n=8). After ethical approval and parentalin formed consents, bloodflow from ventral and dorsal aspects of prepuces were measure dusing a laser doppler flowmeter under general anesthesia in all children. Harvested prepucial specimens from ventral and dorsal parts, were stained with immunohistochemical methods using panendothelialcell antigen CD31 in order to assaythe microvessel density at theend of the surgical procedures. The statistica lanalysis were done byusing one-way analysis of variance and Pearson?s correlation analysis.RESULTS: Results are summarized in table-1,2 . The MVD of ventral and dorsal parts of prepuces were significantly decreased in all hypospadiac patients when compared to controls. However, ventral and dorsal preputial blood flows were not altered in all patients with hypospadias. No correlation was found between the microvessel density and blood flow in all study groups.CONCLUSION: Although microvessel density is decreased in both ventral and dorsal aspects of hypospadiac prepuces, blood flowof ventral and dorsal parts of prepuces remain unaffected in patients with distal hypospadias. The shape of the prepuce (hooded or intact) does not have any influence on preputial blood flowor microvessel density.