12-15 yaş arasındaki elit yüzücülerde dönemlik antrenmanların bazı antropometrik, fizyolojik ve biyomotorik özelliklerin gelişimine etkisi
Effects of semester trainings in elite swimmers between 12-15 age on some anthropometric, physiological and biomotoric features' development
  1. Tez No: 331518
  2. Yazar: KENAN IŞILDAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET KUMARTAŞLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, yüzme, esneklik, vücut kompozisyonu, dikey sıçrama, Child, swimming, flexibility, body composition, vertical jump
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu araştırmanın amacı çocuklara uygulanan dönemlik antrenmanların bazı fiziksel ve biyomotorik özellikleri üzerine etkisini belirlemekti. Araştırmaya Antalya Kulaç Yüzme İhtisas Kulübü düzenli olarak yüzme çalışmaları yapan 14 yaş grubu toplam 16 sporcu katılmıştır. Sporcuların biyomotorik gelişim düzelerinin belirlenmesi için araştırmanın başında ve sonunda katılımcılara esneklik, dikey sıçrama ve 50 m serbest stil yüzme testleri uygulanmıştır. Fiziksel özelliklerdeki değişimlerin belirlenmesi için de vücut ağırlığı, antropometrik uzunluk, genişlik, çevre ve deri altı yağ ölçümleri alınmıştır. Elde edilen bulguların analizinde SPSS 15.0 for Windows paket programında Wilcoxon Test kullanılmıştır. Uygulanan antrenman periyodunun sonunda katılımcıların esneklik, dikey sıçrama ve 50 m serbest stil yüzme test değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı gelişmelerin olduğu bulunmuştur (p0,05). Ayrıca antropometrik uzunluk ölçümlerinin hiçbirinde anlamlı bir değişim olmadığı tespit edilmiştir (p>0,05). Sonuç olarak çocuklara uygulanan dönemlik yüzme antrenmanlarının yüzme, kuvvet ve esneklik performansını geliştirdiği ve vücut kompozisyonunda anlamlı düzeyde gelişmeler sağladığı ortaya çıkmıştır. Buna göre dönemlik yüzme antrenmanlarının çocuklarda hem fiziksel hem de biyomotorik özellikleri geliştirdiğini söyleyebiliriz.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine effect of dönemlik trainings applied children on some physical and bio-motoric features. 16 athletes at 14 age group making regularly swimming workouts at Antalya Kulaç Swimming İhtisas Club were participated in research. In the begining and end of research, flexibility, vertical jump and 50 m freestyle swimming tests were applied to determine bimotoric developments. As to body weight, anthropometric length, width, circle and underleather fat measurements were taken to determine change in physical features. Wilcoxon test in SPSS 15.0 for Windows package program was used in analze of data obtained. End of committed training period, it was found that there were statistically significant increase at flexibility, vertical jump and 50 m freestyle swimming performance of participants (p0,05). Also, it was established that there was no significant change anyone of length measurements (p>0,05). As a result, it was revealed that swimming training programs applied termly to children develop swimming, force and flexibility performance and supply developments at significant level in body composition. Accordingly, i may say that termly swimming trainings develop both physical and biomotoric features of children.