Febril konvulsiyonla başvuran hastalarda serum protein s100b ve oksidatif durumun ilişkisinin araştırılması
Research relationship protein s100b serum levels and oxidative state in children with febrile seizure
  1. Tez No: 331636
  2. Yazar: İLHAN YETKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KABİL SHERMATOV
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: çocuk, febril konvulsiyon, S100B proteini, oksidatif durum, TAS TOS, child, febril seizures, S100B protein, oxidative status, TAS, TOS
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Giriş ve Amaç: Çocukluk çağında en sık görülen nöbet tipi febril konvülsiyondur. Süt çocuğu ve erken çocukluk döneminden önce santral sinir sistemini ilgilendiren herhangi bir hastalık ve elektrolit düzensizliği olmaksızın, ateşin eşlik ettiği nöbet tipi olarak tanımlanmaktadır. Aktif oksijen metabolitlerinin ortaya çıkışı ve antioksidan savunma mekanizmalarının aktivitesinin azalmasının nöbet riskini arttırabileceğini gösteren veriler mevcuttur. Nöbet ile tetiklenen nöronal disfonksiyonun etiyolojisinde rol oynayabilecek bir mekanizma olarak oksidatif stres ortaya çıkmaktadır. Son yıllarda yapılan çalışmalarda oksidatif hasar antioksidan enzimlerdeki değişiklikler ve bunun sonucu olarak artan lipid peroksidasyonun nörolojik hastalıkların patogenezinde rol oynayabileceği tespit edilmiştir. Literatürde febril konvulsiyonlarda oksidatif stresin derinleşmesine ve buna bağlı olarak hücre hasarına bir adım olacağı hakkında tahminler vardır. Ancak bu çalışmalarda lipid peroksidasyonun basamakları ayrı ayrı çalışmış olup bir bütün olarak TAS, TOS ve genel oksidatif durum incelenmemiştir. Hücre hasar markeri olan protein S100B ise esas olarak astrositlerce üretilen nöronlar ve glia üzerinde parakrin ve otokrin etki gösteren Ca bağlayıcı bir glikopeptittir. Protein S100B bir asidik protein olup sinirsel gelişim ve beynin onarımında önemli bir faktördür. Sekrete edilmiş glial S100B?ler düşük (Nanomolar) konsantrasyonlarda nöronun gelişimini uyarır. Aksine, ekstraselüler protein S100B?nin yüksek (mikromolar) seviyelerinde ise, proinflamatuar sitokinlerin ekspresyonunu uyarır ve apoptozu indükler. Basit, komplike olmayan febril konvulsiyonlarda oksidatif stres durumu ve serum protein S100B seviyesi arasında bağlantıyı araştıran çalışmaları ulaşabileceğimiz literaturde rastlamadık. Bu nedenle çalışmamızda febril konvulsiyonlu hastalarda oksidatif stres durumunu ve hücre hasarı markeri olarak protein S100B düzeyini beraber inceleyip, ilişkisini araştırmayı amaçladık. Yöntem: Bu çalışmaya yaşları 5 ay - 6 yaş arasında kontrol grubu olarak 30 sağlıklı çocuk ve febril konvulsiyonla başvuran 30 hasta çocuk alındı. Tetkikler için periferik venöz kan febril konvulsiyon geçirdikten sonra ilk 2 saat içinde alınıp, ayrılan serumunda TAS, TOS ve oksidatif durum Ö. Erel yöntemi ile çalışıldı. Kandaki protein S100B düzeyi ELISA kitleri yardımında ölçüldü. Çalışmada istatistiksel analizler SPSS 21.0 programı kullanılarak yapıldı ve p < 0,05 olması anlamlı olarak kabul edildi. Bulgular: Febril konvulsiyon hastalarında TAS, TOS seviyeleri ve oksidatif durum indeksi kontrol grubuna göre anlamlı derecede yüksek bulundu (sırasıyla p < 0,044, p < 0,001 , p < 0,041). Serum S100B seviyelerinde ise kontrol grubuna göre anlamlı fark saptanmadı (p < 0,340). Sonuç: Bu çalışma febril konvulsiyonlu hastalarda oksidatif stres göstergeleri olarak TAS, TOS ve oksidatif durumun indeksinin çalışıldığı ilk klinik çalışmadır. Febril konvulsiyonla başvuran hastalarda TAS TOS ve oksidatif durumun kontrol grubuna göre yüksek olduğunu saptadık. Serum S100B seviyesi ise önceki çalışmalarda da saptandığı gibi kontrol grubuyla farklı değildi. Bu sonuç febril konvulsiyon durumu yükselmiş oksidatif stres ile bağlantılı olduğu, ancak beyin hasarının erken göstergesi olan serum protein S100B seviyesini değişmediğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Background and Objectıve: The most common type of seizures in childhood is febrile convulsions. Infant and early childhood central nervous system diseases and abnormalities in electrolytes without any is defined as a type of seizure accompanied by fever. Recent studies of oxidative damage changes in antioxidant enzymes and lipid peroxidation increased as a result, was found to play a role in the pathogenesis of neurological diseases. The emergence of active oxygen metabolites and reduced activity of the antioxidant defense mechanisms, there are data suggesting that increase the risk of seizures. Oxidative stress may play a role in the etiology of seizure-induced neuronal death occurs as a mechanism. In the literature febrile convulsion may cause oxidative stress, and there are predictions about next step in cell damage. However, previous studies have worked steps of lipid peroxidation but have not examined overall TAS, TOS and oxidative status. Cell damage marker S100B is mainly produced in the neurons and glia that impact on the paracrine and autocrine binding of calsium binding glikopeptit. Secreted from glial S100B?s stimulates the development neurons better at low (nanomolar) concentrations. On the contrary, high (micromolar) levels of extracellular S100B's stimulates the expression of proinflammatory cytokines and induces apoptosis. We can?t found in the literature that can be condacted, studies investigating the link between serum protein S100B levels of oxidative stress status simple uncomplicated febrile seizures. Method: In this study has admitted between ages 5 months-6 years of age with febrile convulsion were 30 patients and 30 healthy children as a control group. Measurement of serum S100B was measured by ELISA kits. TAS, TOS and oxidative status has studied at peripheral venous blood by the method of Ö.Erel. In this study, statistical analyzes were performed using SPSS 21.0 and p < 0.05 was considered significant. Results: Patients with febrile convulsions TAS, TOS levels and oxidative status were significantly higher than the control group (respectively p < 0,044, p < 0,001 ,p < 0,041). Serum S100B levels were not significantly different compared to the control group (p < 0,340). Conclusions: This study in patients with febrile convulsions is the first clinical trial to try TAS, TOS and oxidative status. We found TAS, TOS and oxidative status significantly higher than the control group. Serum S100B levels did not different from the control group, as determined in previous studies. This result shows that febrile convulsion causes oxidative stres but does not increase the level of serum S100B.