Etkili matematik öğretmeni'ne ilişkin ortaöğretim öğrencileri ve ortaöğretim matematik öğretmenlerinin görüşleri (Ankara ili örneği)
The ideas of high school students and high school mathematics teachers relevant to effective mathematics teacher (Ankara city example)
  1. Tez No: 331682
  2. Yazar: MUSTAFA GÖK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MELEK ÇAKMAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Ortaöğretim, Etkili Öğretmen, Matematik Öğretmeni, Öğrenci, Highschool, Effective teacher, Mathematics teacher, student
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Bu ara?tırmanın temel amacı ?Etkili matematik öğretmeni? ne ili?kin ortaöğretim matematik öğretmenleri ve öğrencilerin görü?lerine dayalı bir betimleme yapmaktır. Bu ara?tırmada 2011-2012 eğitim-öğretim yılında Ankara ilinde Milli Eğitim Bakanlığı?na bağlı devlet ortaöğretim okullarında görev yapan 73 matematik öğretmeni ve bu okullarda öğrenim gören 670 öğrenciden veri toplanmı?tır. Matematik öğretmenlerinin görü?lerini belirlemek amacıyla açık uçlu soruların yer aldığı bir anket formu kullanılmı?tır. Anket ki?isel bilgiler ve diğer bilgiler olmak üzere iki bölümden olu?maktadır. Orta öğretim öğrencileri içinse anket formu kullanılmı?tır. Ara?tırmanın nicel sonuçları, matematik öğretmenleri ve öğrencilerinin ?etkili matematik öğretmeni? ni benzer bir biçimde tanımladıklarını göstermi?tir. Öğrencilerin etkili bir matematik öğretmeni ile ilgili verilen maddeler içerisinde en çok katılım gösterdikleri ifadeler ?önceki çalı?maları sıklıkla gözden geçirmesi?, ?konu alanında derin bilgiye sahip olması? ve ?kendinden emin ve rahat olması? iken; matematik öğretmenlerinin en çok katılım gösterdiği ifadeler ?öğrencinin düzeyinde ve net açıklamalar yapması?, ?kendinden emin ve rahat olması? ve ?konu alanında derin bilgiye sahip olması? olduğu saptanmı?tır. Diğer taraftan öğrenci görü?lerine göre en az katılım gösterilen ifadeler ?öğrencileri motive etmek için sıklıkla ele?tiriyi kullanması?, ?ders süresince düzenli olarak test uygulaması? ve ?sınıf disiplini konusunda katı olması? iken; matematik öğretmenlerinin görü?lerine göre ?öğrencileri motive etmek için sıklıkla ele?tiriyi kullanması?, ?daima sınavları göz önünde bulundurarak öğretimini planlaması? ve ?ders süresince düzenli olarak test uygulaması? ?eklinde gözlenmi?tir. Ara?tırmada, matematik öğretmenlerinin açık uçlu sorulara verdikleri cevaplara göre ortaöğretim matematik öğretmenlerinin etkili bir matematik öğretmeninde bulunması gereken özellikleri ?ileti?im?, ?alanına hakim olmak? ve ?öğretim ilke ve yöntemleri bilgisi? temaları çerçevesinde belirlenmi?tir.Ara?tırmanın sonuçları doğrultusunda öğretmen ve öğrencilerle bu temel kavramlar çerçevesinde daha kapsamlı ve geni? örneklemli yeni çalı?malar yapılmasının matematik eğitimine katkı sunacağı öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
The main goal of this research is to do a representation based on the ideas of High School Students and High School Mathematics Teachers relevant to ?Effective Mathematics Teacher?. In this research; data is collected from 73 mathematics teachers, who are working at state high schools which are connected to Ministry of Public Education in Ankara and 670 students, who are studying in these schools in 2011-2012 education year.A questionnaire is used in order to specify the ideas of mathematics teachers, in this descriptive research. The questionnaire is prepared seperately for teacher and students. The questionnaire for teacher is composed of two sections, which are specifying personal data and other data. Solely a questionnaire form is used for highschool students. The quantitative results of the research indicated that mathematics teachers and students are defines the ?effective mathematics teacher? in similar manner. Students agreed on ?reviewing the previous studies frequently?, ?having deep knowledge for the relevant subject? and ?to be self-confident and comfortable?, while mathematics teachers similarly agreed on ?to do clear explanations at the level of the student?, ?to be self-confident and comfortable? and ?having deep knowledge for the relevant subject?.On the other hand; the statements on which the least agreement is settled between students are ?to criticize frequently in order to motivate the students?, ?to do tests regularly during the lesson? and ?to be strict about class discipline?; and between teacher are ?to criticize frequently in order to motivate the students?, ?planning his teaching always in consideration of the exams? and ?to be strict about class discipline?.According to the qualitative results of the research; the properties indicated byhigh shool mathematics teacher for them to teach mathematics effectivelt ?communication?, ?having a good command of the subject? and ?knowledge of teaching principles and methods?In accordance with the research, it is foreseen that execution of new studies with teachers and students in these basic concepts with more comprehensive and wide samples would contribute mathematics education